Banca austriacă Erste revizuiește prognoza de creștere economică pentru România, după impunerea tarifelor lui Trump
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/judete-romania-motoare-crestere-economica-2022-pib-819602-1024x576-1.webp)
Banca austriacă Erste, instituția mamă a BCR, a redus prognoza de creștere economică pentru România și pentru regiunile din Europa Centrală și de Est, ca urmare a tarifelor anunțate de președintele american Donald Trump.
În urma acestui anunț, estimările Erste Bank pentru anul 2025 au fost ajustate ușor, cu o scădere de până la 0,3 puncte procentuale. În schimb, în 2026 impactul negativ al tarifelor este estimat să fie mult mai semnificativ.
Potrivit Erste, în 2025, prognoza de creștere economică pentru regiune variază între 2% și 3,8%, în timp ce pentru 2026 aceasta se situează între 1,9% și 4,3%. În pofida ajustării, banca subliniază că viitorul economic al regiunii depinde în mare măsură de o posibilă modificare a tarifelor impuse de SUA.
România, afectată doar în mică măsură
România și Croația sunt văzute ca fiind țările cel mai puțin afectate direct de aceste tarife, în comparație cu alte state din Europa Centrală și de Est.
Cele mai mari efecte negative vor fi resimțite de Slovacia și Ungaria, economii cu o expunere mult mai mare la exporturile către SUA. De exemplu, în timp ce România și Croația au expuneri de doar 1,2% și 1,1% respectiv, Slovacia și Ungaria depășesc 5% din totalul exporturilor lor către Statele Unite.
Totodată, banca estimează că valoarea adăugată brută generată de exporturile către SUA reprezintă o pondere semnificativ mai mare în cazul Ungariei și Slovaciei, comparativ cu România și Croația. Aceste diferențe de expunere vor influența dezvoltarea economică din fiecare țară.
Cum s-ar putea schimba lucrurile
În ceea ce privește posibilele scenarii economice, Erste a elaborat două variante. În scenariul de bază, în care tarifele americane se reduc de la 20% la 10% în a doua jumătate a anului, se estimează o scădere a creșterii economice regionale cu 0,1 puncte procentuale în 2025 și cu 0,3 puncte procentuale în 2026.
În acest context, România și Polonia vor suferi cel mai mare impact indirect, din cauza relațiilor economice strânse cu Germania, cel mai mare exportator european către SUA. Astfel, creșterea economică în aceste două țări ar urma să fie mai mică cu 0,8% în 2025 și 2026.
În scenariul alternativ, în care tarifele rămân permanent la 20%, se estimează o scădere mult mai semnificativă a PIB-ului, cu o reducere de 0,4 puncte procentuale în 2025 și 1,1 puncte procentuale în 2026.
În acest caz, România și Polonia ar putea experimenta o scădere a creșterii economice de peste 1,5 puncte procentuale.
Erste Bank menționează că un stimul fiscal din partea Germaniei ar putea ajuta la compensarea acestui impact negativ asupra regiunii, dar rămâne de văzut cum vor evolua relațiile comerciale și tarifele impuse de Statele Unite pe termen lung.
În concluzie, prognoza de creștere economică a României pentru 2025 este acum estimată la 1,8%, o ajustare de la 2%, iar pentru 2026 se preconizează o creștere de 3,1%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară.