Câţi bani încasează preşedinţii şi membrii secţiilor de votare de la alegerile prezidenţiale. Sumele, mai mici ca în 2024
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/vot-1-decembrie-2024-15.jpeg)
Preşedinţii şi membrii secţiilor de votare de la alegerile din 4 şi 18 mai primesc mai puţin bani decât la alegerile anulate din noiembrie 2024.
600 lei, în minus
Pentru cele două runde de alegeri, preşedinţii secţiilor, de exemplu, vor lua cu câteva sute de lei mai puţin faţă de sumele încasate în noiembrie 2024, conform Ştirile ProTV.
Vor fi organizate aproximativ 19.000 de secţii de votare, fiecare cu câte zece membri. Alegeri din mai vor costa statul român peste 1 miliard de lei.
Aproximativ 600 de lei vor lua în minus preşedinţii de secţii, responsabili printre altele şi de numărarea buletinelor. Însă toţi cei prezenţi la urne vor lua mai puţini bani.
În noiembrie, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară au luat pentru opt zile 2.640 de lei. Pentru fiecare zi, indemnizaţia era de 330 lei, din care s-a scăzut 10%, impozitul pe venit şi la care se adăugau 35 de lei pe zi indemnizaţia de protocol.
Acum, pentru alegerile din mai, pentru aceeaşi perioadă de opt zile, indemnizaţia totală este de 2.037 lei (248 lei pe zi).
Sumele au scăzut pentru toţi. De exemplu, membrii birourilor electorale luau 240 lei pe zi, iar acum vor încasa 180 de lei. Iar un operator care lua 170 lei pe zi în mai va primi 128 de lei
În ţară vor fi 19.979 de secţii de votare. Fiecare secţie are câte un preşedinte, un locţiitor, şapte membri ai partidelor politice parlamentare şi un operator.
În total, cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din luna mai se ridică la peste 1,1 miliarde de lei
„Pe lângă preşedinte şi locţiiltor, care nu au voie să fie membri de partid, sunt anumite cerinţe inclusiv de studii superioare pentru a participa în acest corp de experţi, ceilalţi sunt reprezentanţii partidelor politice. Iar în străinătate, unde comisiile pot fi şi ceva mai mari, acolo se poate ajunge până la 15 reprezentanţi pe lângă preşedinte şi locţiitor, dacă este nevoie, pot fi simpli cetăţeni“, explică Septimius Pârvu, reprezentant Expert Forum.
Buletinele de vot pentru 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt deja trimise la tipărit şi urmează să fie distribuite către prefecturile din întreaga ţară. Urnele de vot vor fi supravegheate şi de observatori independenţi. Mai multe asociaţii fac înscrieri pentru voluntari care vor să se asigure că alegerile se desfăşoară corect