SUA, atac la adresa justiției: Camera Reprezentanților limitează influența judecătorilor federali în contextul tensiunilor cu administrația Trump
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Epoca-de-Aur-a-lui-Donald-Trump-un-val-de-nebunie-americana.jpg)
Camera Reprezentanților a adoptat miercuri un proiect de lege controversat, susținut de Partidul Republican, care urmărește să restrângă impactul deciziilor judecătorilor federali. Votul vine pe fondul unor tensiuni tot mai accentuate între administrația președintelui Donald Trump și instituțiile judiciare ale Statelor Unite.
Propunerea de lege a fost adoptată cu 219 voturi pentru și 213 împotrivă, marcând o victorie la limită pentru republicani. Textul urmează să fie înaintat Senatului SUA, unde perspectiva de adoptare este redusă. Deși republicanii dețin 53 din cele 100 de locuri, regulile camerei superioare cer un prag de 60 de voturi pentru ca proiectul să fie aprobat, ceea ce presupune sprijin din partea opoziției democrate.
Conținutul propunerii: limitarea ordinelor cu aplicabilitatea națională
Proiectul de lege prevede că judecătorii federali nu vor mai putea emite ordine cu efecte generale la nivel național. În schimb, aceștia ar urma să fie limitate strict la părțile implicate în dosarele aflate pe rol. Potrivit autorului legii, congresmenul republican Darrell Issa, scopul inițiativei este „restaurarea echilibrului între puterile statului și combaterea deciziilor militante”, arată Reuters.
Casa Albă și-a exprimat marți sprijinul pentru acest proiect legislativ, acuzând instanțele federale că folosesc ordinele cu aplicabilitate națională pentru a „submina prerogativele legitime ale președintelui Trump”. Administrația sa s-a confruntat în repetate rânduri cu deciziile actuale care au blocat implementarea unor decrete emise de președinte.
Tensiuni între Trump și sistemul judiciar
Multe dintre măsurile adoptate de Trump în cel de-al doilea său mandat au fost contestate în justiție, fiind suspendate de instanțe federale care au invocat depășirea atribuțiilor constituționale ale președintelui, în detrimentul Congresului. Situația a generat o serie de reacții critice din partea liderului de la Casa Albă, care a acuzat instanțele că acționează politic.
Chiar în ziua votului din Cameră, judecători federali din Texas și New York au blocat temporar aplicarea unei legi invocate de administrație Trump pentru expulzarea unor imigranți presupus afiliații unei bande din Venezuela. Legea, datând din secolul al XVIII-lea, a fost folosită fără a se oferi persoanelor vizate dreptul la un proces echitabil.
Atacuri direct din partea președintelui
În ultimele luni, administrația Trump a intensificat atacurile la adresa sistemului judiciar. Un moment tensionat a avut loc în martie, când președintele a cerut în mod public demiterea unui judecător federal care a suspendat o operațiune de expulzare a migranților, considerând că acesta ar fi obstrucționat politica guvernului în materie de imigrație.
Propunerea republicană adâncește clivajul politic și ridică semne de întrebare privind echilibrul puterilor în stat. Criticii legii avertizează că limitarea prerogativelor judecătorilor federali poate deschide calea unor abuzuri executive, în special în contextul unui climat politic tensionat și al unui președinte aflat în conflict deschis cu instituțiile judiciare.