Cronica săptămânii internaționale: Marile puteri la „masa de poker” cu taxele vamale

Publicat: 12 apr. 2025, 08:00, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cronica săptămânii internaționale: Marile puteri la „masa de poker
taxele vamale

Cronica internațională – marile titluri ale săptămânii:  SUA, UE și China joacă poker cu taxele vamale. Cine va avea cel mai bun careu?

  • Uniunea Europeană și-a suspendat noile tarife împotriva SUA pentru 90 de zile

  • China crește tarifele la produsele americane la 125%

  • Aurul atinge un nou record

  • Prețul petrolului scade cu peste 5%

  • Dolarul își accelerează scăderea, pierzând cu 2% față de euro

  • În cinematografele chinezești, mai puține filme americane

  • Previziunile de creștere ale Germaniei pentru 2025 sunt reduse

Potrivit lui Trump, UE a fost „foarte inteligentă” în răspunsul său la tarife. „Erau gata să anunțe răzbunare și apoi au aflat ce am făcut noi cu China și cu ceilalți […] și și-au spus: «Știți ce, ne vom reține puțin»”, a declarat Donald Trump în Consiliul de Miniștri, repetând că UE a fost „creată să profite de Statele Unite”.

Război comercial: Uniunea Europeană și-a suspendat noile tarife împotriva SUA pentru 90 de zile

  • Donald Trump a decis miercuri seară să-și suspende majorările, astfel taxele nu sunt aplicate pentru 90 de zile, reducându-le la 10% pentru toate țările din lume, cu excepția Chinei, care va fi penalizată cu 145%. El a recunoscut că monitorizează scăderea pieței datoriilor din SUA înainte de a lua această decizie dramatică.
  • În Europa, piețele bursiere europene au închis puternic joi. Parisul a câștigat 3,83%, Londra cu 3,04% și Frankfurt cu 4,53%. Milano a câștigat 4,73%. Uniunea Europeană și-a suspendat taxele împotriva Statelor Unite pentru 90 de zile, pentru a acorda timp pentru negocieri cu Donald Trump.
  • În ciuda euforiei din ziua precedentă, cu indici care au înregistrat cea mai bună sesiune din 2008, Wall Street a deschis brusc în scădere.
  • La începutul tranzacționării, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1,64%, indicele Nasdaq a pierdut 2,71%, iar indicele mai larg S&P 500 a pierdut 2,11%.

Război comercial: China crește tarifele la produsele americane la 125%

  • După declinul Wall Street în seara precedentă, piețele de valori din Asia au scăzut din nou drastic vineri dimineața, 11 aprilie. În jurul orei 5 dimineața acestei vineri dimineața, indicele Tokyo a scăzut cu 4,22%, iar indicele Seul a scăzut cu 1,18%. Piețele chineze suferă și ele, indicele din Shanghai scăzând cu 0,23%.
  • După întoarcerea sa spectaculoasă de miercuri, imprevizibilul Donald Trump și-a apărat din nou ofensiva tarifară de joi seară, asigurând că este un „lucru bun”.
  • Emmanuel Macron a avertizat vineri dimineață că reducerea la taxele vamale americane la 10% este „o pauză fragilă” și a spus că Europa trebuie să continue „să mobilizeze toate pârghiile disponibile pentru a se proteja”.
  • Președintele chinez Xi Jinping, a cărui țară este acum lovită de o suprataxă monumentală de 145%, a cerut UE vineri dimineață să se alăture Beijingului pentru a „rezista” „coerciției” SUA.

China spune că va „ignora” orice creștere suplimentară la taxele americane. „Întrucât la acest nivel de tarife, produsele americane exportate în China nu mai au nicio șansă de a fi acceptate pe piață”, dacă Washingtonul va continua să-și majoreze taxele vamale, „China o va ignora”, a spus Comisia de Tarife a Guvernului într-un comunicat publicat de Ministerul Finanțelor.

În cinematografele chinezești, mai puține filme americane

China a anunțat joi că va reduce „moderat” numărul de filme americane difuzate oficial pe teritoriul său, o nouă măsură de represalii împotriva Statelor Unite în urma escaladării războiului comercial. Pe o abatere de la tonul mai conciliant pe care l-a adoptat față de restul lumii, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că va înăspri taxele vamale la produsele chinezești importate.

Tokyo închide bursa, brusc, pe creștere

Bursa de la Tokyo a crescut cu peste 9% la închidere joi, în concordanță cu piețele asiatice euforice, după ce Donald Trump a anunțat o pauză privind unele majorări masive de tarife, aducând o pauză în războiul său comercial. Indicele emblematic Nikkei s-a încheiat cu un salt de 9,12% până la 34.609 puncte, iar indicele mai larg Topix a crescut cu 8,09% până la 2.539,4 puncte. La Seul, indicele Kospi a câștigat 6,6% la închidere. Bursa de Valori din Sydney a închis cu 4,5%.

UE și Emiratele Arabe Unite vor lansa negocieri pentru un acord de liber schimb

Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite vor lansa negocieri pentru un acord de liber schimb, a anunțat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Anunțul vine într-un moment în care blocul european caută din ce în ce mai mult să-și diversifice partenerii comerciali, în fața unui aliat american devenit imprevizibil.

Vietnamul salută întreruperea taxelor vamale

Ministerul de Externe vietnamez a salutat joi decizia administrației americane de a suspenda taxele vamale reciproce. „Considerăm decizia SUA de a suspenda tarifele reciproce pentru mai multe țări, inclusiv Vietnam, un pas pozitiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pham Thu Hang, la o conferință de presă regulată.

Aurul atinge un nou record

Aurul, considerat un refugiu sigur în războiul comercial lansat de Donald Trump, a urcat joi la un nou maxim istoric de peste 3.171 de dolari uncia, la scurt timp după deschiderea piețelor din SUA. În jurul orei 17:35, a crescut cu 2,83%, până la 3.170,25 USD uncia.

Prețul petrolului scade cu peste 5%, împovărat de războiul comercial

Prețurile petrolului au scăzut drastic joi, împovărate de războiul comercial care se desfășoară între Statele Unite și China și în urma unei deschideri roșii pe Wall Street. În jurul orei 17:15, prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului pentru livrare în iunie a scăzut cu 3,59%, la 63,13 dolari, după ce a scăzut cu mai mult de 5%, până la 62,00 dolari. Echivalentul său american, un baril de West Texas Intermediate, pentru livrare în luna mai, a scăzut cu 4,06%, la 59,82 de dolari, după ce a pierdut și el peste 5%, la 58,76 de dolari.

Dolarul își accelerează scăderea, pierzând cu 2% față de euro

Dolarul și-a continuat joi declinul, atingând un minim de peste zece ani față de francul elvețian, considerat un refugiu sigur în războiul comercial lansat de Donald Trump. În jurul orei 17:00, biletul verde a scăzut cu 2,00% față de euro, la 1,1173 dolari. Față de moneda elvețiană, dolarul a scăzut cu 2,80% până la 0,8329 franci elvețieni, la scurt timp după ce a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2015, la 0,8327 franci elvețieni.

„Minority Report”: Guvernul britanic acuzat că a dezvoltat un instrument pentru prezicerea crimelor

Imaginați-vă un algoritm care poate prezice dacă un individ este probabil să devină un criminal. Este exact ceea ce un grup pentru drepturile civile acuză guvernul britanic că se dezvoltă. Potrivit Statewatch, Ministerul Justiției a lansat un proiect „secret” bazat pe date personale pentru a prezice potențialii criminali.

Potrivit documentelor oficiale obținute de grup și publicate pe site-ul său, proiectul de cercetare, care a fost inițial denumit „Proiectul de predicție a omuciderilor”, dar ulterior și-a schimbat numele în „Partajarea datelor pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor” (SDIRA), se bazează pe între 100.000 și 500.000 de înregistrări care conțin în principal date personale ale victimelor și martorilor infracțiunilor, dar și ale victimelor condamnate și ale infracțiunilor.

În raportul său, cercetătoarea Statewatch, Sofia Lyall, a descris proiectul, care este o colaborare între ministerul Justiției, Biroul de Interne, poliția din Greater Manchester și poliția metropolitană din Londra, drept „înfricoșător și distopic”.

Pe lângă faptul că conține date personale „de bază”, cum ar fi numele unei persoane, sexul și data nașterii, informațiile include, de asemenea, etnia și „markeri de sănătate” despre care autoritățile au spus că „se așteaptă să aibă o putere predictivă semnificativă”. Acești indicatori de sănătate indică dacă persoana suferă de probleme de sănătate mintală, cum ar fi dependența, comportamentul de auto-vătămare, gânduri de sinucidere sau orice altă vulnerabilitate sau dizabilitate.

Înregistrările, care datează toate dinainte de 2015, au fost strânse în principal de la Poliția din Greater Manchester și de la Serviciul de Probațiune Britanic.

Previziunile de creștere ale Germaniei pentru 2025 sunt reduse

Principalele institute economice din Germania și-au revizuit joi previziunile de creștere pentru 2025 pentru cea mai mare economie a Europei în jos la 0,1% din PIB, în scădere față de 0,8% anterior, în fața războiului comercial lansat de Donald Trump. „Pe termen scurt, noua politică vamală a SUA și incertitudinea economică apasă asupra economiei germane”, au explicat institutele într-un comunicat. Cu toate acestea, se așteaptă o creștere de 1,3% a PIB-ului anul viitor în Germania.

Portugalia mobilizează 10 miliarde de euro pentru a-și sprijini sectorul de export

Guvernul portughez a dezvăluit joi un plan de zece miliarde de euro pentru a-și ajuta sectoarele de export să absoarbă impactul creșterii taxelor vamale din SUA, sub forma unor linii de credit menite să compenseze pierderea competitivității acestora și să găsească noi piețe.

Apple livrează în viteză milioane de iPhone-uri din India pentru a evita tarifele lui Donald Trump

Aproape 600 de tone de iPhone-uri au fost transportate în grabă din India în Statele Unite pentru a evita taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump. Apple, care își produce telefoanele în China și India, se teme de tarifele care vor duce la creșterea prețului produsului său emblematic. China produce aproximativ 80% din iPhone-urile din lume, dar India vrea să concureze și vede asta ca pe o oportunitate.

În Japonia, inteligența artificială vine în salvarea florilor de cireș

Confruntată cu îmbătrânirea copacilor și cu vulnerabilitatea acestora la schimbările climatice, o companie de băuturi a dezvoltat o aplicație pentru a colecta date despre starea de sănătate a arborilor de sakura, pe care apoi le transmite autorităților.

Înflorirea, un eveniment așteptat cu nerăbdare de japonezi și care atrage mulți turiști, este amenințată de vârsta înaintată a multor copaci, care au între 70 și 80 de ani, în timp ce longevitatea speciei rareori depășește 100 de ani.

Așadar, pentru a ajuta la colectarea de date despre cireși, compania japoneză de băuturi Kirin a dezvoltat un nou instrument numit „Sakura AI Camera”. Această aplicație permite utilizatorilor să evalueze starea și vârsta cireșilor din fotografiile făcute cu telefoanele lor, pe o scară de cinci niveluri, de la „foarte sănătos” la „îngrijorător”.

Inteligența artificială, antrenată pe 5.000 de imagini cu ajutorul specialiștilor, analizează arborii pentru a oferi această evaluare. Fotografiile copacului, starea și locația lui sunt apoi colectate pe site-ul Sakura AI Camera. De la lansarea sa luna trecută, au fost listate aproximativ 20.000 de fotografii noi, iar datele sunt disponibile online gratuit pentru autorități.