ANAF a blocat conturile unei firme din Marea Britanie cu domiciliu fiscal în România. Implicaţii fiscale de peste 2 milioane lei

Publicat: 11 apr. 2025, 17:21, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
ANAF a blocat conturile unei firme din Marea Britanie cu domiciliu fiscal în România. Implicaţii fiscale de peste 2 milioane lei

Conturile bancare ale unei societăți din Marea Britanie au fost blocate după un control al inspectorilor Antifraudă din România.

ANAF: Implicații fiscale de 2,12 milioane lei

Potrivit unui comunicat de presă, la începutul lunii aprilie 2024, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au finalizat un control riguros asupra unei societăți nerezidente, cu sediul în Marea Britanie și domiciliul fiscal în Constanța.

Compania, care se ocupă cu comercializarea produselor și aliajelor din aluminiu, inclusiv lingouri și cochilii din aliaje de aluminiu și mangan, a fost supusă verificărilor fiscale ca urmare a unor suspiciuni legate de nereguli fiscale.

În urma verificărilor, autoritățile au descoperit că societatea nu a declarat integral TVA-ul aferent vânzărilor efectuate, utilizând în mod necorespunzător un sistem de simplificare destinat doar pentru deșeuri.

Aceasta a dus la o estimare a implicațiilor fiscale în valoare de 2,12 milioane lei. Drept urmare, inspectorii DGAF au aplicat sancțiuni contravenționale și au blocat conturile bancare ale societății.

„Măsurile și sancțiunile aplicate subliniază angajamentul autorităţilor fiscale de a asigura respectarea reglementărilor legale în vigoare. Contribuabilul va trebui să îşi regleze situația fiscală în termenul stabilit, iar autoritățile vor continua să monitorizeze cu atenție respectarea obligațiilor fiscale ale acestei societăţi“, transmite ANAF.

În altă ordine de idei, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a transmis o scrisoare oficială către președintele ANAF și reprezentanții Ministerului Finanțelor, semnalând o practică abuzivă a inspectorilor fiscali în evaluarea împrumuturilor intra-grup. Conform CCF, ANAF aplică, în mod eronat, dobânda de referință a BNR ca etalon pentru tranzacțiile dintre companii afiliate, fără un temei legal. Această practică ignoră reglementările Codului Fiscal și liniile directoare ale OCDE, care stabilesc metode precise pentru stabilirea ratelor dobânzilor bazate pe condițiile de piață.

Această abordare riscă nu doar prejudicierea contribuabililor, ci și destabilizarea încrederii în sistemul fiscal. CCF atrage atenția că, prin aplicarea automată a ratei BNR, ANAF induce o percepție falsă că analiza prețurilor de transfer nu este necesară, afectând documentarea corectă a tranzacțiilor intra-grup. În acest context, CCF propune ANAF să emită o clarificare oficială și să pună capăt acestei practici, reafirmând obligația aplicării metodelor fiscale conforme cu normele internaționale pentru a restabili predictibilitatea și încrederea în sistemul fiscal din România.