„Festivalul Scrumbiei”, organizat pe bani publici de o familie de lideri ai PSD Galați care au „capturat” marca la OSIM
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-11-at-22.12.06.jpeg)
La Galați este organizat în fiecare an, în Duminica Floriilor, „Festivalul Scrumbiei”, care a intrat în tradiția orașului prin două motivații: este o tradiție ca de Florii gălățenii să mănânce scrumbie de Dunăre la grătar și la fel de tradițional este ca această sărbătoare să fie organizată, pe banii Primăriei Galați, de o familie de lideri ai PSD Galați.
Sâmbătă și duminică, cu prilejul Duminicii Floriilor, în care este dezlegare la pește pentru credincioșii ortodocși, este organizată la Galați cea de a 21-a ediție a „Festivalului Scrumbiei”, eveniment pentru care Primăria Galați a alocat în acest an 260.000 de lei.
Pe Faleza Dunării vor fi grătare pe care sfârâie scrumbia și standuri cu borș pescăresc, sunt în program și show-uri culinare cu „chefii” bucătari Rikito Watanabe, George Saizu, Orlando Zaharia, Gina Bradea și celebrul Nea Mărin, dar și recitaluri ale lui Dorian Popa și Eugenia Nicolae.
Rețeta acestui eveniment este un parteneriat public-privat, între Primăria Galați și firma unei familii de lideri ai PSD Galați. Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD) alocă bani pentru organizarea festivalului, dispune întocmirea caietului de sarcini și a contractului, lansează pe SEAP licitații și proceduri de atribuire a contractului, dar toate astea sunt o mascaradă birocratică, pentru că singura firmă care câștigă contractul în fiecare an este PAF Media SRL Galați, firma familiei colegului său din PSD Galați, Florin Pâslaru.
Festivalul Scrumbiei, inventat de mai mulți lideri PSD ca să își sărbătorească onomastica pe bani publici
Festivalul organizat în Duminica Floriilor a fost inventat prin 2000 – 2003 de mai mulți lideri ai PSD Galați care aveau prenume de „flori” și își sărbătoreau onomastica. Printre aceștia erau Elena Tradafir, director al Regal SA, fosta rețea de restaurante, Florin Popa, fost deputat PSD, Florin Melinte, fost director al Teatrului Muzical și Florin Pâslaru, pe atunci director ADP, dar care în mandatul 2008/2012 a fost deputat PSD, iar mai târziu a fost și consilier al președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Aparent, era vorba o sărbătoare a tuturor gălățenilor, care aveau prilejul să petreacă pe Faleza Dunării, cu scrumbie la grătar și bere. În realitate, era paravanul sub care era organizată pe bani publici onomastica „florilor” din PSD Galați, care se delectau mai puțin cu banala scrumbie de Dunăre și mai mult cu caracatiță, fructe de mare, crapi imenși, știuci și sturioni.
Zilele trecute, Florin Pâslaru și-a amintit, într-o emisiune a TV Galați, televiziunea familiei sale, cum a apărut inițiativa organizării „Festivalului Scrumbiei”:
„A început acum douăzeci și cinci de ani. Era un grup format din patru persoane și ne-am gândit să facem o sărbătoare. Era ziua cuiva… De fapt era ziua mea! De Florii. Am zis hai să facem o sărbătoare și sărbătoarea a crescut de la an la an”
„Festivalul Scrumbiei”, o colaborare de succes. Primăria Galați pune banii, familia Pâslaru vine cu marca înregistrată la OSIM
Banii pentru organizarea „Festivalului Scrumbiei” au fost alocați, an de an, de Primăria Galați. Primele 2-3 ediții ale Festivalului Scrumbiei au și fost organizate de Primăria Galați, prin Administrația Domeniului Public, la care era director Florin Pâslaru.
Din 2006, situația s-a complicat, deoarece pe 26 aprilie 2006, Florin Pâslaru a înregistrat la OSIM marca „Festivalul Scrumbiei”, clasele 35, 38 și 41, pe firma Prim Plan SRL, prin care administra televiziunea locală TV Galaţi. De la acel moment, primăria ar fi organizat ilegal „Festivalul Scrumbiei” pentru că marca festivalului îi aparținea firmei lui Pâslaru. Așa că Primăria Galați a rămas „organizator” cu numele, dar a încheiat contracte de prestări servicii cu firma familiei Pâslaru.
Cum Prim Plan SRL a acumulat datorii la stat și a fost falimentată, ulterior Florin Pâslaru a trecut TV Galați și marca festivalului pe Paf Media SRL, firmă la care era asociat unic. După ce în 2008 a devenit deputat PSD de Galați, Florin s-a retras din firmă, devenind asociați în PAF Media SRL soţia şi fiul său, Valerica și Alexandru Pâslaru.
În 2016, când a expirat prima rezervare, marca „Festivalul Scrumbiei” a fost preluată de fiul fostului deputat PSD. Pe 27 aprilie 2016, OSIM a înregistrat marca nr 144.550 și reproducerea grafică „Festivalul Scrumbiei” pentru noul titular, Pâslaru Florin Alexandru Ioan, care o va deține până pe 27 aprilie 2026.
Între timp, Alexandru Pâslaru a devenit unul dintre membrii importanți ai PSD Galați, fiind numit în funcția de director al Serviciului Public Județean de Administrare a Domeniului Public și Privat Galați, din cadrul Consiliului Județean Galați, care administrează Baza de agrement de la Pădurea Gârboavele și Baza de agrement piscicol de la Lacul Zătun.
La Galați nu mai e un secret că „Festivalul Scrumbiei” este un „parteneriat public – privat” între Primărie și familia Pâslaru
Nu mai un secret că festivalul din Duminica Floriilor este una din afacerile familiei Pâslaru. Și nu e o afacere complicată, pentru că până la urmă restaurantele vin cu grătarele și scrumbiile, bere și vin și răcoritoare, iar sonorizarea la chioșcul de pe malul Dunării pentru recitaluri, onorariile „chefilor” bucătari și ale artiștilor nu sunt costisitoare, sunt negociabile.
În emisiunea în care își amintea de prima ediție a festivalului, Florin Pâslaru senior a afirmat că organizarea sărbătorii din Duminica Floriilor este din ce în ce mai complicată:
„Să organizezi un festival de genul acesta e din ce în ce mai greu, din ce în ce mai complicat și uite că nu m-am lăsat”
În aceeași emisiune a recunoscut și faptul că ei, familia Pâslaru, sunt doar „prestatori”. Atunci când moderatorul l-a întrebat de ce nu mai e organizat un concurs de pescuit la undiță, Pâslaru senior a răspuns că în această perioadă este prohibiție și ca „prestatori” nu pot face nimic:
„Nu-i bine să eludăm legea, deși se putea lua o derogare. Am vorbit cu cei de la AGVPS, nu au fost de acord. Poliția Locală nu-i de acord și are dreptate. Poliția Națională nu e de acord. Iar organizatorul, în sine, pentru că noi suntem prestatori, Primăria Galați a zis domnule… nu e… ”.