Pandemia a impus plăți de miliarde de lei pentru șomajul tehnic și părinți
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a susținut că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost făcute în Bucureşti, Cluj şi Timiş. Conform ministrului, la începutul stării de urgenţă, plățile au fost făcute pe domenii de activitate.
Astfel au fost achitate în acea perioadă peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Au fost achitate plățile pentru cei care aveau contractele de muncă suspendate și pentru profesioniști, a spus ministrul. Violeta Alexandru a precizat că cele mai multe plăţi au fost făcute în Bucureşti, Cluj şi în Timiş. Motivul pentru care s-au făcut plăți în aceste orașe este că aceste centre sunt cele care au cei mai mulți angajatori și că s-a ținut legătura și au benefiaciat „în mod promt de sprijinul acordat prin şomajul ethnic”, a spus Violeta Alexandru. După terminarea stării de urgență au fost un număr redus de domenii care nu au mai primit bani. Astfel, prin decizia luată în Guvern „rămân închise barurile, discotecile, cluburile în spaţii închise, doar salariaţilor acestor unităţi economice urmând să li se aplice măsura şomajului tehnic”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Plăți pentru părinții care au stat acasă
Violeta Alexandru s-a referit şi la plăţile făcute pentru părinţii care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei. Pentru părinții care au fost obligați să stea acasă pentru a avea grijă de micuți în perioada pandemiei statul a plătit peste 78 milioane de lei pentru această măsură, a mai spus Violeta Alexandru. Ea a mai declarat că au fost făcute plăţi de peste 600 de milioane de lei pentru măsura care vizează acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial. „Trebuie să precizez aici faptul că prin comparaţie cu măsura şomajului tehnic cea vizând acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial are anumite particularităţi de unde şi nevoia de a sublinia câteva lucruri pentru angajatori”, a mai afirmat Violeta Alexandru. Ea a reamintit că documentele trebuie depuse până în data de 25 a fiecărei luni. Violeta Alexandru a mai precizat că sunt multe cereri incomplete depuse de angajator. Aceasta a explicat că sunt foarte multe cereri care sunt greșit formulate sau incomplete. Astfel, că aceste greșeli trebuiesc eliminate, a mai spus ministrul.