Avioanele pot fi lovite de resturile spațiale care reintră în atmosferă necontrolat. Riscul este în creștere!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-12-at-19.20.11.png)
Pericol în creștere pentru aviația comercială: coliziunile cu resturi spațiale. Deși până acum nu s-a înregistrat niciun incident în care o bucată căzută din spațiu să fi lovit un avion, oamenii de știință avertizează că riscul este real și în continuă creștere.
Un studiu realizat de Universitatea British Columbia din Canada a comparat date globale despre traficul aerian cu traiectoriile înregistrate ale reintrărilor necontrolate ale componentelor de rachetă. Potrivit The Aerospace Corporation, în 2021, probabilitatea unui accident fatal cauzat de o coliziune cu un obiect spațial era de aproximativ 1 la 100.000.
Ceea ce îngrijorează și mai mult este că și cele mai mici fragmente – chiar și de un gram – pot cauza daune majore, în special dacă lovesc parbrizul cabinei sau motorul aeronavei. În contextul în care tot mai mulți sateliți sunt lansați în orbită, iar traficul aerian este tot mai aglomerat, riscul unor astfel de coliziuni crește constant.
„Această situație pune autoritățile într-o dilemă: să închidă spațiul aerian sau nu – fiecare opțiune având implicații asupra siguranței și economiei”, se arată în raport.
De altfel, închiderea preventivă a spațiului aerian s-a întâmplat deja, cel mai cunoscut caz fiind cel al reintrării necontrolate a rachetei chineze Long March 5B, în 2022.
Peste 2.300 de corpuri de rachetă sunt deja în orbită și vor reintra în atmosferă
Cercetătorii propun o soluție clară: reintrări controlate ale rachetelor. Tehnologia există, însă este folosită la mai puțin de 35% dintre lansările actuale. În lipsa unei reglementări globale, povara siguranței cade pe umerii industriei aviatice.
Raportul publicat în Scientific Reports atrage atenția că peste 2.300 de corpuri de rachetă sunt deja în orbită și vor reintra în atmosferă într-un mod necontrolat în următoarele decenii. Zonele cu densitate mare de zbor, precum aeroporturile internaționale sau regiunile din nordul Europei și nord-estul SUA, prezintă un risc anual de până la 26% de a fi afectate de aceste reintrări.
Cercetătorii avertizează că nu ar trebui să așteptăm o tragedie pentru a lua măsuri.