11:29, 28.02.2025 • LIFESTYLE
Ungaria ne depășește în acest domeniu. România nu a mai reușit o astfel de performanță din anii `80
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/11/dumitru-prunariu-the-romanian-who-conquered-space-A.jpg)
sursa foto: atheneepalace-hotel.ro/
Astronauții maghiari sunt cu un pas mai aproape de stele: antrenamentul NASA pentru Ax-4 a fost finalizat. Tibor Kapu și Gyula Cserényi s-au pregătit pentru o misiune spațială istorică.
Echipajul maghiar al misiunii Axiom 4 (Ax-4) a trecut cu brio de etapa crucială a pregătirii NASA, marcând un moment semnificativ pentru ambițiile spațiale ale Ungariei. Tibor Kapu, astronautul principal, și Gyula Cserényi, rezerva sa, sunt acum în linie dreaptă pentru lansarea programată în mai 2025, care va duce steagul maghiar pe Stația Spațială Internațională (ISS), conform Budapest Business Journal.
Instruire intensă în inima NASA
Din august 2024, Kapu și Cserényi s-au antrenat la Centrul Spațial Johnson din Houston, un loc emblematic pentru pregătirea astronauților. Programul, supervizat de NASA, a inclus simulări detaliate ale vieții pe ISS, de la operarea echipamentelor la gestionarea situațiilor de criză. Astronauții au lucrat pe replici fidele ale modulelor stației, testând experimente științifice care vor contribui la cercetările din spațiu.
„A fost o provocare, dar fiecare zi ne-a adus mai aproape de visul de a explora cosmosul”, a transmis programul Hungarian in Orbit (Hunor) pe rețelele sociale. Echipajul a învățat să colaboreze sub presiune, pregătindu-se pentru condițiile extreme ale mediului spațial.
Capsula Dragon, în centrul atenției
Un segment esențial al antrenamentului s-a desfășurat în parteneriat cu Axiom Space și SpaceX, concentrându-se pe capsula Dragon, care va transporta echipajul spre ISS. Astronauții au studiat sistemele complexe ale capsulei, exersând proceduri esențiale pentru o lansare și o aterizare în siguranță. Aceste sesiuni au consolidat încrederea echipei, pregătind-o pentru misiunea ce urmează.
Colaborarea cu SpaceX a adus o notă de modernitate pregătirii, evidențiind rolul sectorului privat în explorarea spațială. „Capsula Dragon este o minune tehnologică, iar noi suntem gata să o folosim la capacitate maximă”, a declarat un reprezentant al programului Hunor.
România nu a mai trimis un om în spațiu de 44 de ani
România, în schimb, nu a mai lansat un astronaut în spațiu din anii `80. Dumitru Prunariu a fost primul (și ultimul) român care a ajuns în spațiu, în 1981. Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. De profesie inginer aeronautic, a fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.