Microbuz căzut în Dunăre. A fost activat Planul Roşu de intervenţie

Publicat: 14 apr. 2025, 16:38, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
 Microbuz căzut în Dunăre. A fost activat Planul Roşu de intervenţie
sursa foto: ISU Mehedinţi

Un microbuz a căzut în Fluviul Dunărea, în judeţul Mehedinţi, pe drumul naţional DN 6, în zona unui viaduct.

Microbuz căzut în Dunăre

Potrivit ISU Mehedinţi, accidentul s-a produs în zona viaductului Bahna și Ilovița.

La ora transmiterii acestei ştiri, nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri.

Petru gestionarea evenimentului, la nivelul județului Mehedinți a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

„La fața locului au fost trimise, de la nivelul ISU MH, trei echipaje de stingere, o descarcerare, un container MULTIRISC, o ambulanță SMURD, o ambarcațiune. De asemenea, în sprijin acționează un echipaj specializat, format din cinci scafandri din cadrul ISU Caraș-Severin”, transmite ISU Mehedinţi.

Elicopterul SMURD din Caraș-Severin a decolat pentru preluarea echipajului de scafandri al ISU Caraș-Severin. Totodată, către locul intervenției se deplasează o automacara din cadrul ISU Dolj și o dronă subacvatică de la Salvamont Gorj.

Raed Arafat a declarat la Antena 3 CNN că situația e în dinamică, datele pe care le oferă pot să se schimbe în orice moment. Deocamdată, nu se ştie câte persoane se află în microbuzul care a ajuns în fluviul Dunărea.

„Din ce știm, a fost un accident rutier – a ricoșat un microbuz în apa Dunării. Microbuzul e complet sub apă, nu știm câte persoane sunt în microbuz. Au fost mobilizați pompierii din Mehedinți, dar un elicopter care se afla la Drobeta a fost redirecționat la Caraș să aducă scafandrii și au plecat și de la ISU Dolj.

Totodată, echipa medicală care era pe elicopter la Drobeta, a fost preluată de o ambulanță de la ISU și e acum pe drum către acolo în cazul în care va fi nevoie de ei să fie prezenți acolo cu echipamente cu tot, plus, bineînțeles cine intervine din județ“, a spus șeful DSU.

Activarea Planului Roșu de Intervenție în Situații de Urgență

Planul roșu de intervenție este activat în cazul producerii unor evenimente majore cu impact grav asupra populației, atunci când există cel puțin opt victime cu afecțiuni grave sau 12 victime cu orice tip de afecțiuni. De asemenea, planul se declanșează dacă structurile locale de intervenție – SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță – sunt depășite ca resurse.

Printre riscurile care pot duce la activarea planului se numără: accidente nucleare sau chimice, explozii de muniție, prăbușiri de construcții, accidente majore (aviatice, feroviare, rutiere), cutremure, alunecări de teren, epidemii, incendii sau avarii grave la rețelele de transport de energie.

Primul echipaj sosit la locul incidentului poate propune activarea Planului roșu, prin intermediul dispeceratului, inspectorului-șef al ISU. Acesta transmite solicitarea prefectului județului sau municipiului București, care poate aproba declanșarea.

Odată activat, planul transferă coordonarea ambulanțelor publice către ISU, care poate cere sprijin și de la serviciile private. Echipajele SMURD sunt alertate, iar personalul din afara turei este chemat pentru suplimentarea resurselor necesare.