Cartografii din Armata Franței au actualizat harta „Porții Focșanilor”, punctul slab al Flancului Estic al NATO la un atac al Rusiei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-14-at-20.35.58.jpeg)
Cartografii din Regimentul „28e Groupe Géographique” din Armata Franței au fost discocați la eșalonul francez de la Cincu pentru ca, în cooperare cu specialiștii militari români, să cartografieze în detaliu mai multe zone din estul țării, printre care și „Poarta Focșanilor”, principala zonă vulnerabilă a României și a Flancului Estic al NATO la un eventual atac al Rusiei
Potrivit cotidianului francez „Le Figaro”, cartografii militari francezi din cadrul Regimentului „28e Groupe Géographique – GG” (28e Geografic), au fost dislocați în România pentru a realiza, alături de cartografii militari români, ridicări topografice cu tehnologia 3D, aceste actualizări ale hărților militare fiind esenţiale pentru planificarea operaţiunilor NATO pentru a fi asigurate acțiuni eficiente ale trupelor Alianței în respingerea unui eventual atac al Rusiei.
Alături de Regimentul „28e Groupe Géographique – GG” la această cartografiere 3D a participat și o structură militară românească de cartografiere. Potrivit unui colonel român care a participat la această misiune, este necesară actualizarea datelor pentru asigurarea eficienței operațiunilor militare:
„Aliații aveau nevoie de informații actualizate despre viitorul câmp de luptă. Trebuia să știm unde vor fi amplasate sistemele de armament, care vor fi țintele de interes și de asemenea, să putem anticipa mobilitatea operațională, să documentăm rutele și alte detalii esențiale”
Cartografii francezi participă frecvent, atât la planificarea misiunilor, cât şi la desfăşurarea lor pe teren, furnizând date topografice vitale pentru orientarea, securitatea şi eficienţa operaţională în cadrul forţelor aliate desfăşurate pe flancul estic al NATO.
Jurnaliștii de la „Le Figaro” au relatat că au avut ocazia să vadă una dintre hărțile actualizate realizate de nilitarii francezi, care redă relieful României în format 3D. Harta prezenta Munții Carpați, fiind evidențiat și orașul Cincu, unde au fost dislocați peste o mie de soldați francezi după declanșarea războiului Rusiei împotriva în Ucrainei.
Potrivit cotidianului francez, Regimentul „28e Groupe Géographique – GG” este format din 350 de militari şi este staţionat la Haguenau, în estul Franţei, în apropierea altor unităţi specializate în informaţii militare. Din toamna anului trecut, regimentul a revenit în subordinea Brigăzii de Geniu, acest transfer subliniind importanța sa în sprijinul operaţiunilor militare.
Topografii militari români au cartografiat „Poarta Focșanilor”. Acum au fost actualizate hărțile, în contextul creșterii tensiunilor cu Rusia
Principalele zone în care a fost reactualizată cartografierea au fost granița de est a României și „Poarta Focșanilor”, principala zonă vulnerabilă a României și a Flancului Estic al NATO la un potențial atac al Rusiei.
Conform declarațiilor specialiștilor români în domeniul Apărării, principalul aliniament strategic de apărare a României a fost cartografiat și datele au fost actualizate sistematic de topografii militari români, însă acum, prin misiunea realizată în cooperare cu Regimentul „28e Groupe Géographique – GG” a Armatei Franceze, a fost realizată o nouă actualizare a hărților.
„Bineînțeles că noi am cartografiat <>. Totul a plecat de la un articol în care francezii lăudau unitatea lor, care a reactualizat cartografierea zonei respective.
Strategic, <> este aliniamentul de apărare întotdeauna al nostru. A fost în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial ne pregăteam să ne apărăm pe Nămoloasa – Focșani. Este al doilea aliniament. Primul aliniament este Prutul. De aceea este firesc ca pregătirile să se deruleze”,a declarat la b1tv.ro, Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, fost analist politico- militar în cadrul MApN.
Un pericol identificat de Regele Carol I, care a inițiat construirea fortificațiilor „Focșani – Nămoloasa – Galați”
„Poarta Focșanilor” este o zonă care se întinde în patru județe, Vrancea, Galați, Brăila și Buzău și se află în sudul zonei operaționale de est a României. Are o lățime de circa 85 de kilometri și merge în adâncime circa 60 de kilometri, pe direcția Ianca (Brăila) – Nămoloasa (Galați) – Cudalbi (Galați). Limitele geografice ale „Porții” sunt Râmnicu Sărat (Buzău) – Odobești (Vrancea) – Panciu (Vrancea) la vest și Tichilești (Brăila) – Brăila – Galați – Foltești (Galați) și cursurile Prutului și Dunării la est. La sud, limitele sunt Râmnicu Sărat (Buzău)- Sutești (Brăila) -Tichilești (Brăila), iar la nord zona e limitată de localitățile Panciu (Vrancea) – Tecuci (Galați) și Foltești (Galați).
Regele Carol I a descoperit că această zonă este principala vulnerabilitate a României în cazul unei ofensive armate dinspre est și a dispus realizarea între anii 1883 şi 1885 a „Liniei fortificate Focșani – Nămoloasa – Galați”. Pentru construirea fortificațiilor a fost alocată o sumă de 26 milioane de lei, peste jumătate din bugetul anual al Ministerului de Război în acele vremuri.
„Poarta Focșanilor”, punctul slab al apărării NATO pe Flancul Estic
Potrivit strategilor militari, punctul slab al apărării NATO pe Flancul de Est este „Poarta Focșanilor”. Această concluzie este rezultatul unui studiu realizat în 2021 cu privire la mobilitatea trupelor NATO, care avea la bază mai multe analize și dezbateri organizate de think-tank-ul american CEPA, în care au fost luate în calcul mai multe scenarii de conflicte.
Pentru a verifica cum funcționează mobilitatea trupelor NATO, CEPA a coordonat cinci scenarii de mobilitate în situații de război, la care au participat zeci de oficiali militari din NATO și UE, precum și experți civili în domeniul apărării. Trei dintre aceste scenarii au vizat ruta Nordic-Baltică (Norvegia – Suedia – Estonia), coridorul Suwalki (Polonia), Balcanii de Vest și Libia.
Cel de al patrulea scenariu de război, analizat la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, a vizat un posibil atac din partea Rusiei la adresa României și situația din unul din punctele militare strategice, „Poarta Focșanilor”.
„Scenariul s-a concentrat pe faimoasa Poartă a Focșanilor și asupra reliefului foarte dificil, obstacolelor puse de munții Carpați și apoi de fluviul Dunărea, care este un obstacol, dar și ceva care ne ajută”,
a explicat generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor Statelor Unite în Europa, despre scenariul de război analizat la Sibiu.
România ar pierde lupta cu Rusia într-o zi. Lipsa infrastructurii ține NATO departe
În urma simulării situației de război, concluzia analiștilor militari a fost că forțele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei invazii din partea Rusiei, iar „Poarta Focșanilor” este punctul slab al României și implicit al NATO, în Flancul Estic.
Potrivit studiului, importanța strategică a acestei zone este dată de faptul că trupele care vin din est pot ataca ușor Bucureștiul de la nord și de aici pot ataca statele din Balcani, dar și invers – dacă atacă din sud, inamicii pot pătrunde ușor pe aici către Europa Centrală.
Ca să poată proteja acest punct strategic, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid în zonă, pentru că fără susținerea Alianței forțele armate ale României ar fi învinse de Rusia încă din prima zi, însă principala problemă în calea mobilității militare a NATO este lipsa infrastructurii din România.
„România trebuie să investească în infrastructura ei, lucru care nu se întâmplă. Inițiativa celor Trei Mări poate juca un rol de coordonare foarte util, pentru a se asigura că este vorba de investiții raționale, care să aibă ca rezultat conectivitatea care este necesară”, a declarat Phillip Petersen, președintele „Center for the Study of New Generation Warfare” și coordonatorul grupului de lucru de la Sibiu.