Cum este controlată, ilegal, ANSVSA de peste 6 ani de UDMR
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Proiect-nou-4-4.jpg)
De prin 2006 ani, printr-un troc politic, UDMR dă ora exactă la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) printr-un medic veterinar din Zalău, care de vreo 6 ani este menținut ilegal în conducerea instituției.
Veterinarul din Zalău, impus de UDMR, care a rezistat la conducerea ANSVSA sub 17 premieri
PUTEREA a semnalat că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor are din 2006 și până astăzi la conducere un medic veterinar impus de UDMR. Este vorba de vicepreședintele ANSVSA Laszlo Csutak-Nagy, care din decembrie 2006 și până azi a fost pe această funcție de subsecretar de stat, dar cu o pauză ceva mai lungă de un an și ceva între 2009 și 2010. Însă de vreo trei ori a fost, pentru câteva luni, și președinte interimar al ANSVSA. Practic, din 2006 și până astăzi, cu mici pauze, adică de vreo 17 ani, vicepreședintele ANSVSA, medicul veterinar din Sălaj Laszlo Csutak-Nagy, impus și susținut de UDMR, a rămas pe funcție, deși pe la Palatul Victoria s-au perindat 17 premieri, dintre care cinci au fost interimari, de la Călin Popescu-Tăriceanu până la Marcel Ciolacu. Numai că, din 2019, menținerea acestuia pe funcția de vicepreședinte ANSVSA este ilegală.
Laszlo Csutak-Nagy este în… aer din 2019 la ANSVSA
Prin decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu nr. 215 din 21 decembrie 2006, Laszlo Csutak-Nagy a fost numit în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În luna mai 2012, Laszlo Csutak-Nagy este demis din funcția de vicepreședinte ANSVSA de premierul de atunci, Victor Ponta, dar tot acesta îl numește pe aceeași funcție prin Decizia nr. 250 din 1 august 2014, pentru un mandat de cinci ani. Dar de la numirea din 2014, nu a mai existat o altă decizie de menținere pe funcția de vicepreședinte al ANSVSA. Practic, din 1 august 2019, Laszlo Csutak-Nagy ocupă ilegal funcția de vicepreședinte ANSVSA. Cum așa? Foarte simplu. În Ordonanța nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, se precizează foarte clar la art. 6.6 (1) că „Autoritatea este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, medic veterinar, și de 3 vicepreședinți, din care minimum 2 medici veterinari, cu rang de subsecretar de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani”. Or, de la Decizia premierului Victor Ponta nr. 250 din 1 august 2014 nu mai este vreo altă decizie de numire a lui Laszlo Csutak-Nagy în funcția de vicepreședinte ANSVSA, ceea ce înseamnă că acesta ocupă ilegal funcția din august 2019. Ca atare, din 2006 până în prezent, cu o întrerupere de aproape doi ani, medicul veterinar din Zalău este menținut de UDMR pe funcția de vicepreședinte ANSVSA, cu cazare și diurnă în București, plus transportul săptămânal din Capitală până la Sălaj. Mai mult, el ține locul lui Alexandru Bociu, președintele ANSVSA impus de fostul premier Florin Cîțu, prin delegarea competențelor ilegal în perioada 2022-2025.
Întrebări încă fără răspuns
Oare de ce s-au cheltuit atât de mulți bani publici pentru menținerea pe această funcție a lui Laszlo Csutak-Nagy? Poate totuși Curtea de Conturi a României va verifica cât de legală este menținerea medicului veterinar de la Zalău pe această funcție de demnitar, după august 2019? Oare pe ale cui interese le reprezintă și le promovează Laszlo Csutak-Nagy în conducerea ANSVSA, dacă ținem cont de focarele de gripă aviară din 2021 de la Tg Mureș sau de pesta porcină africană din Satu Mare?