Delegație a Congresului SUA, în vizită oficială la București. Discuții cu Bolojan, Ciolacu și parlamentari români
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/ss.jpg)
O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, reprezentând atât Partidul Democrat, cât și Partidul Republican, a sosit luni seară la București pentru o vizită oficială de înalt nivel. Vizita este condusă de congresmanul Vern Buchanan și marchează un moment important în consolidarea relațiilor bilaterale româno-americane.
Vizita delegaților din SUA, simbolul unei relații de durată
Conform programului oficial, marți, delegația americană urmează să aibă întâlniri cu președintele interimar Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, dar și cu reprezentanți ai Parlamentului României.
Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a subliniat că vizita delegației americane este un mesaj clar de continuitate și stabilitate în parteneriatul strategic dintre România și SUA. El a menționat că a avut, în anii anteriori, mai multe întâlniri directe cu congresmeni din ambele tabere politice din SUA și că aceste relații echilibrate reflectă modelul democratic american, în care cooperarea politică transcende diferențele partinice.
‘Voi participa și eu mâine la această întâlnire, este o delegație mixtă de republicani și democrați. Am fost acum un an, acum doi ani, în mai multe vizite în Statele Unite, am fost la Congres, am fost la Senat. De fiecare dată, întâlnirea a fost cu republicanii și democrații. Nu am mers niciodată doar la republicani sau doar la democrați. Am căutat să ținem această balanță, pentru că așa este în Statele Unite.
Este un mesaj, până la urmă, de parteneriat strategic între România și Statele Unite. Sunt doi piloni în Europa pe care s-au bazat întotdeauna Statele Unite – unul în nord, care se numește Polonia, și unul în sud, care se numește România’, a afirmat senatorul social-democrat, la Palatul Parlamentului.
Cazanciuc a adăugat că Statele Unite și-au construit în Europa de Est doi piloni strategici – Polonia, în nord, și România, în sud – iar vizita congresmenilor nu face decât să întărească rolul central al țării noastre în această ecuație de securitate și cooperare transatlantică.
Dialog deschis și teme sensibile
Și liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a pus accent pe relațiile personale și instituționale solide dintre parlamentarii români și congresmenii americani. El a ținut să precizeze că aceste legături nu sunt limitate la anumite administrații sau perioade politice, ci sunt rezultatul unui efort diplomatic continuu.
Potrivit lui Fenechiu, în cadrul întâlnirilor se vor discuta subiecte de interes comun, iar partea română va insista asupra faptului că România este un stat democratic care respectă deciziile Curții Constituționale și valorile statului de drept. De asemenea, se așteaptă ca o parte a dialogului să includă întrebări din partea delegației americane despre recentele evoluții politice și electorale din România, în special în contextul controverselor legate de anularea alegerilor din decembrie 2024.
‘Lumea rezumă relațiile româno-americane strict la intrarea la Trump. Este incorect. Foarte mulți parlamentari din România au relații foarte bune cu congresmeni din Statele Unite, există relații bilaterale, există relații prietenești. Eu cred că, în ultimă instanță, relațiile româno-americane sunt pe un trend ascendent, se vor discuta cu delegația americană lucrurile care îi interesează pe ei de principiu.
Noi toți vom face lobby în sensul că România este un stat democratic și că deciziile Curții Constituționale se respectă. Ei probabil că vor avea curiozități, ne vor întreba, o să-i lămurim și cu siguranță din acest dialog va ieși o mai bună poziție a României în zonă’, a transmis Daniel Fenechiu.