Săptămâna Patimilor: obiceiuri, tradiții, semnificații și superstiții
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-24.jpeg)
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui, având o semnificația aparte pentru credincioși. În această perioadă avem mai multe tradiții și obiceiuri respectate ca la carte de unii creștini.
Obiceiuri și tradiții înainte de Paște
Săptămâna Mare este despre reculegere și rugăciune pentru creștinii ortodocși. În această perioadă, credincioșii se pregătesc sufletește pentru noaptea Învierii. Dincolo de religie, în tradiția populară există o serie de obiceiuri și interdicții legate de activitățile casnice.
În tradiția populară, primele zile din Săptămâna Mare, Lunea și Marțea Mare, sunt considerate cele mai potrivite pentru curățenia de primăvară. În aceste zile, femeile spală rufe, aerisesc casele, curăță curțile și pregătesc totul pentru Sărbătoarea Paștelui. Spălatul hainelor în aceste zile se consideră un gest de purificare exterioară și este indicat.
De miercuri însă, lucrurile stau altfel. Dacă luni și marți putem face activități casnice, începând cu Miercurea Mare va trebui să punem stop. Din bătrâni se recomandă evitarea spălării hainelor. Această zi amintește de momentul trădării lui Iuda, iar activitățile gospodărești sunt reduse, lăsând loc pentru rugăciune și liniște. Se spune că persoanele care spală rufe în Miercurea Mare atrag ghinion și necaz asupra caselor.
Vezi și: De ce nu trebuie să vopsim ouăle cu vopsea pentru haine textile
Joia Mare, dedicată vopsirii ouălor
Tradiția spune că gospodinele trebuie să vopsească ouăle în Joia Patimilor. Așadar, această zi este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paște. În unele regiuni se consideră că este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. În alte zone însă, Joia Mare este deja considerată zi de reculegere, în care spălatul hainelor este evitat din respect pentru semnificația săptămânii.
Vinerea Mare marchează cea mai tristă zi din calendarul creștin. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. În Vinerea Patimilor spălatul rufelor și gătitul în special sunt strict interzise. Se ține post negru de către credincioși. În unele zone se obișnuiește scăldatul în apă rece dimineața, ca simbol al purificării.
Sâmbătă, femeile vopsesc ouă, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Ulterior, încep pregătirile pentru slujba Învierii, care este sâmbătă noapte.