Românii țin miliarde de Euro în paradisuri fiscale pentru a evita taxele din România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/dolari-freepik.jpg)
În timp ce majoritatea românilor își duc traiul de pe-o zi pe alta, o parte dintre cei mai bogați români și-au plasat averile în paradisuri fiscale pentru a evita taxele din țara noastră. Aceștia au și investiții imobiliare în valoare de peste 340 de milioane de dolari în marile metropole ale lumii.
Averea românilor din paradisuri fiscale
Un număr semnificativ dintre românii cu averi considerabile au ales să investească în diverse destinații de lux din întreaga lume. Locurile preferate de aceștia sunt Dubai, Paris, Londra sau Coasta de Azur. Doar în aceste locații de top, românii ar avea peste 340 de milioane de dolari în proprietăți imobiliare. Investitorii români sunt atrași în aceste locații de regimul fiscal favorabil.
Pe lângă imobiliare, se estimează că românii dețin peste 10 miliarde de dolari în aceste paradisuri fiscale. Banii sunt ținuți atât în impozite bancare, cât și în acțiuni, obligațiuni sau fonduri de investiții. Suma este echivalentă cu aproximativ 4% din Produsul Intern Brut al țării noastre.
Averea medie a românilor de rând
Conform datelor Băncii Naționale, averea medie netă a românilor de rând se ridică la aproximativ 17.000 de euro. Din această sumă, 43% este reprezentată de locuințe și clădiri iar 57% din fonduri de pensii private, acțiuni la bursă și titluri de stat.
România se află într-un moment important din punct de vedere economic, având un ritm de creștere economică semnificativ, similar cu cel al altor țări din Europa Centrală și de Est. Conform Eurostat, puterea de cumpărare a românilor se situează la 80% din media Uniunii Europene.
„Am avut ritmul de creștere al bunăstării printre cele mai mari din Europa, suntem la nivelul Poloniei si Estoniei, am lăsat în urmă Ungaria, vreo șase țări – astea sunt lucruri foarte bune”, afirmă Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
În 2025, România continuă să aplice un impozit pe venit de 10%, iar contribuțiile pentru asigurările sociale și de sănătate sunt printre cele mai mari din UE, ajungând la peste 35%. Comparativ, în țări precum Irlanda, Ungaria, Polonia sau Cipru, impozitele și taxele sunt semnificativ mai mici. În Dubai nu există impozit pe venit, ceea ce îl face extrem de atractiv pentru cei cu averi mari, care doresc să minimizeze costurile fiscale.