Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți

Publicat: 15 apr. 2025, 20:22, de Radu Caranfil, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți

Într-un colț al lumii unde viața curge la ritmul vântului și al turmelor, niște ciobani din Mauritania – o țară pierdută între nisipuri și uitare – și-au descoperit vocația cosmică. Ei nu mai păzesc doar capre și cămile, ci vânează comori căzute din cer: meteoriți. Iar afacerea e serioasă.

Pietrele cu crustă neagră, arse de trecerea prin atmosferă, pot fi vândute cu mii de dolari, în funcție de raritate și origine.

Deșertul devine bursă cosmică, iar păstorii – vânători de fragmente stelare evaluate la mii de dolari

Mauritania, cu ale sale întinderi aride și drumuri nedefinite, a devenit un fel de Wall Street al cosmosului pietrificat.

Mohamed Bagouma, fost cioban și actual „expert în spațiu căzut pe Pământ”, povestește cum totul a început dintr-o confuzie. A cules prima piatră neagră din nisip crezând că e „ceva drăcesc”, dar a ținut-o, din superstiție. Când a venit un turist german și a plătit câteva sute de dolari pe ea, s-a prins că Dumnezeu – sau măcar Marte – i-a dat un semn.

Acum, merge în expediții prin deșert, cu ochii pe pământ și gândul la cer. Caută pietre lucioase, negre, cu crusta arsă de intrarea în atmosferă – semn clar că nu sunt de pe aici. Ci de pe Marte, din centura de asteroizi sau din vremuri prea vechi ca să le înțeleagă cineva.

O bursă nereglementată, dar cosmic de profitabilă

Industria meteoriților nu e reglementată de stat. Și nici nu se grăbește cineva s-o reglementeze. În fond, nu există prea multe legi care să reglementeze comerțul cu fragmente de cer. Așa că ciobanii își fac propriul drum. Se aliază cu samsari locali, cu colecționari străini sau pur și simplu vând „la negru” – dar la preț de stea.

Un meteorit marțian – da, de pe Marte – poate valora peste 10.000 de dolari. Asta dacă este verificat, certificat și vândut în rețeaua potrivită. În lipsa unui laborator, însă, afacerea merge „pe încredere și pe noroc”. Sau, cum zic localnicii, „pe binecuvântarea cerului”.

Deșertul – cel mai mare muzeu în aer liber

De ce tocmai Sahara? Simplu: meteoriții sunt mai ușor de reperat pe nisipul pal decât într-o pădure sau pe asfalt. Crusta lor neagră face contrast perfect cu peisajul. În plus, zonele sunt vaste, nepopulate, lipsite de poluare sau activitate industrială. Un meteorit căzut aici poate rămâne neschimbat mii de ani.

Așa s-a întâmplat și cu celebrul Tissint, un meteorit marțian căzut în Maroc în 2011. Fragmentat în sute de bucăți, a fost cules de localnici și vândut în toată lumea: de la muzee americane, până la miliardari care-și decorează biroul cu „artă interstelară”.

Când cerul cade, se schimbă și destinul

Pentru acești ciobani deveniți colecționari de cosmos, fiecare expediție în deșert e o combinație de rugăciune și statistică. Poate azi nu găsești nimic. Dar mâine… poate cade o stea. Iar dacă o găsești primul, viața ta se schimbă.

Într-o țară cu puține șanse reale de reușită, meteoritul a devenit echivalentul biletului câștigător la loterie. Doar că nu-l cumperi – îl cauți, îl îngrijești, îl vinzi. Și dacă ai noroc, poate chiar afli din ce colț al universului a venit

Ultimul cuvânt: cerul cade pentru toți, dar nu toți îl văd

Povestea acestor păstori de stele nu e doar exotică. E un reminder că miracolele nu vin neapărat sub formă de lumină divină. Uneori, vin ca pietre. Vin ca o șansă de a ieși din cercul sărăciei, de a transforma deșertul în oportunitate și, mai ales, de a ne aminti că omul poate ridica ochii spre cer, chiar dacă îi e încălțămintea plină de nisip.