Directorul Romsilva a cumpărat, cu dedicație, pădure de peste 22.000.000 de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Proiect-nou-6-3.jpg)
Insipidul și incolorul director general provizoriu al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, a ieșit din anonimat săptămâna trecută printr-o tranzacție imobiliară numai bună de … DNA.
Sturdza a cerut, Romsilva s-a conformat și a cumpărat pădure cu 5.469 de euro pe hectar
Directorul general al Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, și conducerea Direcției Silvice Neamț au semnat în 11 aprilie 2025, la București, contractul de vânzare-cumpărare a unei suprafețe de 4.063 de hectare de pădure de la omul de afaceri Eric Sturdza. Dar, atenție, pentru această tranzație, Romsilva a scos din fondul de accesibilizare suma de 22.225.525 de euro, adică 5.469 de euro pe hectar, pentru a cumpăra aceste 14 terenuri ale lui Eric Sturdza, care nu a vrut să le vândă pe bucăți. Prin urmare, oferta lui Eric Strudza a fost „totul sau nimic”, iar Romsilva s-a conformat imediat și cele 14 terenuri au ajuns în fondul forestier administrat de Romsilva pe teritoriile comunelor Grințieș Ceahlău și Poiana Teiului din județul Neamț.
Întrebări al căror răspuns îl poate afla doar… DNA
Decizia de achiziționare a celor 4.063 de hectare de pădure din cele 14 locații din județul Neamț este una surprinzătoare, care lasă loc la o mulțime de speculații numai bune de… DNA. Conform noului Cod silvic, fondul de conservare și regenerare a pădurilor poate fi utilizat doar în anumite situații pentru „cumpărarea de terenuri cu destinaţie agricolă sau forestieră”. Adică, acest fond este utilizat pentru cumpărarea de terenuri agricole și forestiere din zonele cu suprafețe reduse de pădure, cum este cazul județelor din sudul României –Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman sau chiar Olt și Dolj. În niciun caz nu se punea problema ca Direcția Silvică Neamț, care administrează, prin 13 ocoale silvice, aproximativ 209.000 de hectare de fond forestier, din care 160.000 este proprietate a statului, să achiziționeze cele 14 terenuri forestiere risipite prin județul Neamț. Cum s-a ajuns ca Romsilva să facă o asemenea tranzacție cu dedicație? Numai directorul general Marius-Dan Sîiulescu, impus de PNL Vâlcea, o poate justifica, dar, mai ales, o și poate explica la DNA, adică să scrie, negru pe alb, cine l-a pus să parafeze această tranzacție.
Drept la replică
În urma publicării articolului ”Directorul Romsilva a cumpărat, cu dedicație, pădure de peste 22.000.000 de euro”, în ediția online de miercuri, 16 aprilie, a cotidianului ”Puterea”, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva vă transmite următorul drept la replică:
Statul român, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, și-a exprimat dreptul de preempțiune, în conformitate cu prevederile art. 53 din legea 331/2024, privind achiziția terenului forestier cu suprafața totală de 4063,25 hectare, așa cum a făcut-o și în alte cazuri, în anii trecuți.
De exemplu, în anul 2022, statul român, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a achiziționat 385,47 hectare teren forestier, 310,3 hectare în anul 2023 și alte 94,85 hectare teren forestier în anul 2024, prin exercitarea dreptului de preempțiune.
Evaluarea terenurilor achiziționate de către statul român prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-a făcut de către o comisie stabilită conform Metodologiei de achiziţionare prin cumpărare, schimb sau donaţie de către stat, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi ceilalţi administratori, a terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publică a statului, aprobată prin H.G. nr. 118/2010.
Fondurile necesare achiziției terenurilor au fost utilizate din fondul de accesibilizare, conform prevederilor art. XVI din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 5/2025, asigurându-se astfel transparența în utilizarea fondurilor publice.
Având în vedere informațiile prezentate mai sus, acuzele și afirmațiile lansate de cotidianul „Puterea” în articolul menționat sunt false și dezinformează cititorii. Acestea nu doar că aduc un grav prejudiciu de imagine Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, dar și subminează încrederea publicului în activitatea unei instituții publice esențiale pentru protejarea și administrarea fondului forestier național.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își reiterează angajamentul față de transparența totală în activitatea sa, punând la dispoziția publicului și jurnaliștilor toate informațiile oficiale necesare pentru o corectă informare a opiniei publice.
În final, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că, în urma acestei clarificări, cotidianul „Puterea” va întreprinde demersurile necesare pentru a rectifica informațiile eronate și a asigura o informare corectă a cititorilor săi.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA