Turiștii povestesc: „Distracții” pe care le vor regreta până vor muri

Publicat: 20 apr. 2025, 07:17, de Nitulescu Gabriel, în Turism , ? cititori
Turiștii povestesc: „Distracții” pe care le vor regreta până vor muri
Foto: hubpages.com

Departe de imaginile idilice promovate de broșuri și rețelele sociale, unele vacante pot lăsa turiștii cu regrete adânci și sentimente de vinovăție.

O serie de mărturii adunate de utilizatorii site-ului Reddit și publicate de Daily Mail ilustrează cum anumite activități turistice s-au transformat din „aventuri de neuitat”, în episoade „greu de uitat” … pentru turiștii care le-au încercat, pentrucă i-au marcat negativ nu doar pe moment, ci pentru lungi perioade de timp.

Așteptări vs. realitate: când vacanțele devin amintiri dureroase

Un exemplu des menționat este „Pădurea Sacră a Maimuțelor” din Bali, o atracție foarte populară, dar care nu este lipsită de controverse.

Un turist a povestit că, deși știa că îi este frică de maimuțe, a acceptat să includă acest obiectiv în itinerar. „Eram într-o stare constantă de panică. Mă așteptam în orice moment să fiu atacat”, a spus el, adăugând că regretă profund experiența.

Zooturismul – atracție turistică sau cruzime mascată?

Multe dintre experiențele traumatizante legate de vacanțe se încadrează în categoria zooturismului – adică interacțiuni directe sau indirecte cu animale, ca distracții exotice. Un exemplu șocant este cel al unui vizitator al faimoasei „Mănăstiri a Tigrilor” din Thailanda. Deși excursia a avut loc în urmă cu două decenii, amintirile i-au rămas vii: „Tigrii stăteau nemișcați în poziții nenaturale. Era clar că ceva nu era în regulă. Se zvonea că ar fi fost sedați.”

Și călăria pe elefanți, o activitate des întâlnită în Asia de Sud-Est, a fost sever criticată. Mulți turiști au declarat că s-au simțit vinovați după ce au realizat câtă suferință poate presupune dresajul acestor animale. În urma acestor experiențe, au decis să evite complet astfel de forme de divertisment.

Un alt exemplu de zooturism considerat inacceptabil a fost legat de un vizitator al unei cafenele tematice din Japonia, unde un capibara era „ținut captiv între oameni și pisici, fără niciun interes pentru a interacțiuna cu oamenii sau animalele din jurul său și fără nicio șansă a vieții naturale.”

Locuri faimoase, dar total dezamăgitoare

Criticile nu-s-au oprit doar la activitățile cu animale. Un turist a împărtășit o experiență frustrantă legată de participarea la celebra petrecere de Anul Nou din Times Square, New York. „Trebuia să ajungi cu ore bune înainte, iar apoi nu mai aveai acces la toaletă sau la mâncare. Mulțimea era sufocantă, iar disconfortul, insuportabil.”

Croazierele, adesea promovate ca simbol al relaxării, au fost și ele menționate printre exemplele negative. Unii pasageri au descris atmosfera ca fiind „claustrofobă”, comparabilă cu „a fi blocat într-un mall plutitor”. Alți au fost deranjați de insistențele comerciale ale personalului de la bord, care transforma vacanța într-o experiență presărată cu presiuni constante de cumpărare.

Lecții din vacanțe: etică, informare și alegeri conștiente

Toate aceste mărturii au un numitor comun – o lipsă de informare adecvată înainte de a alege anumite activități. Cei care au trecut prin astfel de episod spun că, dacă ar fi știut dinainte ce presupune în realitate o anume „atracție” turistică, ar fi refuzat să participe.