Astronomii au găsit dovezi puternice de viață pe altă planetă – ar putea fi descoperirea secolului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/ESA-Hubble-M.-Kornmesser.jpg)
O echipă de cercetători a detectat cele mai puternice semnale de viață pe o altă planetă din câte s-au găsit până acum. Planeta se află într-un sistem solar aflat în constelația Leului. Descoperirea a fost publicată în jurnalul de științific Astrophysical Journal Letters. Dacă se confirmă existența vieții pe planeta K2-18b, aceasta ar putea fi descoperirea secolului.
Molecule asociate cu prezența organismelor vii
Planeta K2-18b, orbitează o stea aflată la 120 de ani lumină de Pământ. Analizând atmosfera acesteia, oamenii de știință au identificat prezența unei molecule care, pe Terra, este produsă de algele marine.
Echipa este condusă de astronomul Nikku Madhusudhan, profesor la Universitatea Cambridge și autorul principal al studiului. Acesta a declarat pentru BBC că nivelul moleculelor descoperite în atmosfera planetei K2-18b este de mii de ori mai ridicat decât cel de pe Pământ.
„Acesta este cel mai puternic indiciu de până acum că ar putea exista viață pe altă planetă. Pot spune în mod realist că putem confirma acest semnal în decurs de unu sau doi ani”, a afirmat astronomul.
Potrivit cercetătorilor, aceste constatări sugerează că K2-18b ar putea fi acoperită de un ocean, care găzduiește organisme vii. El a adăugat că, în cazul în care se va confirma existența vieții pe K2-18b, ar însemna că aceasta poate fi un fenomen comun în galaxie.
Certitudinea că există viață pe altă planetă
În ciuda entuziasmului generat de această descoperire, oamenii de știință îndeamnă la prudență. Alți experți din domeniu au subliniat că este nevoie de dovezi suplimentare pentru a trage concluzii definitive. Momentan nu putem spune cu certitudine că există viață pe K2-18b, însă există o probabilitate mai mare ca oricând, rezultatele având o certitudine de 99.7%. În urmă cu 18 luni, când au descoperit primele semnale de pe K2-18b, exista o certitudine de doar 68%.
Un alt astronom a menționat pentru The Washington Post că observațiile sugerează că planeta ar putea avea o atmosferă bogată în hidrogen. De asemenea, ar putea avea un ocean mai adânc decât oricare dintre oceanele Terrei. Mans Holmberg este coautor al studiului și cercetător postdoctoral la Space Telescope Science Institute
Cercetătorii sunt de acord că ar putea fi vorba de un proces chimic necunoscut sau de primele semne ale activității biologice dincolo de Pământ.