În Joia Mare, rânduiala spălării picioarelor a 12 copii din familii nevoiașe, asemenea Mântuitorului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-17-at-17.27.31.jpeg)
Urmând tradiția păstrată de zeci de ani în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în Joia Mare, un preot s-a încins cu un ştergar, a spălat picioarele a 12 copii, asemenea lui Isus, care a spălat și a sărutat picioarele ucenicilor înaintea Cinei de Taină.
Obicei special în Joia Mare
În Joia Mare a Săptămânii Pătimilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.
În acest an, rânduiala a fost înfăptuită de preotul Ovidiu Gafton, de la capela din cadrul Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi deoarece arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian s-a aflat la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde a avut loc slujba de sfinţirea a Marelui Mir, săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de membrii Sfântului Sinod.
La finalul Liturghiei, părintele Ovidiu s-a încins cu un ştergar şi a spălat picioarele a 12 copii cu vârste între 6 și 8 ani, din familii nevoiașe din comunele gălățene Plevna şi Rediu, unele dintre aceste familii fiind afectate de inundațiile din toamna anului trecut. Părintele le-a oferit micilor apostoli făclii aprinse și iconițe, îmbrăcăminnte, încălțămite și daruri de Paște.
Copiii au fost foarte emoţionaţi şi, totodată, bucuroşi că i-au întruchipat pe apostoli şi că, pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, au primit haine și încălţări noi.
„Nu întâmplător după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșește acest ritual de spălare a picioarelor. Astăzi aleși sunt 12 copii. Copiii simbolizează nevinovăția. Copii au ceva mai de preț decât noi, maturii. Ei nu gândesc să facă rău în mod voit și noi trebuie să apreciem și să învățăm foarte bine această lecție de la ei.
Cine s-ar fi gândit că smerenia slujirii de la Penitenciarul din Galați vreodată se va atinge de nevinovăția copiilor din Catedrala Arhiepiscopală. Și aceasta s-a făcut tot spre smerenie”,a spus preotul Ovidiu Gafton.
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul a trimis ucenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru momente: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, „Rugăciunea cea mai presus de fire” şi Vânzarea Domnului.
În această zi, Domnul a sărbătorit, împreună cu ucenicii, Paştile Legii Vechi. Înainte de a începe cina, „El singur a spălat picioarele tuturor”. Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.
Deşi acest ritual se regăseşte în rânduiala bisericească, puţine sunt locurile unde se mai săvârşeşte în zilele noastre, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi fiind păstrată vie această sfântă rânduială.