Primăria Capitalei a primit un împrumut de 555 de milioane. Suma e aproape dublă față de cea cerută

Publicat: 17 apr. 2025, 21:12, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Orașul meu , ? cititori
Primăria Capitalei a primit un împrumut de 555 de milioane. Suma e aproape dublă față de cea cerută
Foto: Arhivă

Primăria Capitalei (PMB) a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de lri, a anunțat, astăzi, edilul general Nicușor Dan. Banii sunt necesari pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005.

Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază de încrederea mediului bancar și investițional, a spus Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Vestea bună a zilei de azi este că PMB a reușit să emită bonduri în valoare de 555 de milioane de lei, pentru a plăti obligațiunile care expirau în luna mai a acestui an. E parte din acea datorie contractată de primarul Videanu în 2005. Subscrierea față de suma pe care voiam să o obținem a fost de 190%. Asta dovedește încă o dată faptul că Primăria Capitalei are încrederea mediului bancar, a mediului investițional. Asta dovedește că suntem oameni serioși”, a precizat edilul.

Nicușor Dan a reamintit și faptul că, în urmă cu două zile, Fitch a reconfirmat ratingul individual al Bucureștiului la nivelul „A”, cu patru trepte deasupra ratingului României.

În anul 2020, Primăria Capitalei a fost în aceeași situație. Trebuia să obțină bani pentru a plăti o tranșă de 555 de milioane de lei și nu a reușit. În ultima secundă, BERD a intervenit și a împrumutat acești bani Primăriei Capitalei pentru a împiedica un faliment formal al Primăriei Capitalei”, a menționat Nicușor Dan.

El a reamintit că în anul 2005, în mandatul fostului primar Adrian Videanu, au fost emise obligațiuni de 500 de milioane de euro, împrumut împărțit ulterior în patru tranșe de 555 de milioane de lei. În momentul în care acestea sunt scadente, Primăria emite o nouă emisiune de obligațiuni.

De data asta este vorba despre o emisiune de obligațiuni pe șase ani, care s-a terminat cu succes”, a adăugat Nicușor Dan.