Alimentul care reduce inflamația intestinală: perfect de consumat în post 

Publicat: 18 apr. 2025, 06:27, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
Alimentul care reduce inflamația intestinală: perfect de consumat în post 
Sursă foto: freepik.com / Leurda

Cunoscută popular și ca usturoi sălbatic, leurda este una dintre cele mai apreciate plante de primăvară datorită proprietăților sale terapeutice. Consumată frecvent în sezonul postului, leurda are efecte benefice asupra sistemului digestiv. Conform specialiștilor, aceasta ajută și la reechilibrarea florei intestinale și poate reduce inflamația intestinală.

Leurda reduce inflamația intestinală și susține imunitatea

Medicul nutriționist Ana Maria Demetrescu susține că leurda este bogată în compuși antibacterieni și antifungici, care acționează favorabil asupra microbiotei intestinale. Acest efect contribuie la ameliorarea inflamației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În plus, extractul de leurdă are și acțiune antiinflamatoare sistemică, sprijinind imunitatea și reglarea tensiunii arteriale. Planta conține vitamina A, C, K, alicină și antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ.

Pe lângă efectul său de a reduce inflamația, leurda este considerată un bun stimulent digestiv. Poate preveni constipația și iritațiile intestinale datorită efectelor sale detoxifiante.

Efecte benefice asupra oaselor 

Datorită conținutului de calciu și vitamina A, leurda susține și sănătatea oaselor, prevenind afecțiuni precum osteoporoza. Totodată, flavonoidele și polifenolii ajută la combaterea radicalilor liberi, protejând celulele de îmbătrânirea prematură. Fiecare 100 de grame de leurdă crudă conțin 15% din necesarul zilnic de acid folic și magneziu și până la 30% din necesarul zilnic de vitamina A și C.

Fiind una dintre primele plante verzi care apar primăvara, leurda este consumată frecvent în perioada postului, când alimentația se bazează pe ingrediente de origine vegetală. Aceasta poate fi găsită în zonele împădurite, crescând la umbra copacilor înalți. Însă o putem găsi și la piață sau pe rafturile supermarketurilor.  Prin conținutul său bogat în nutrienți, leurda aduce un aport important de vitamine și minerale, ajutând la menținerea energiei și a imunității.

În ultimii ani, leurda a început să se bucure de popularitate în rândul românilor. Există foarte multe rețete de plăcinte, tarte, quiche-uri și paste cu pesto din leurdă. Aceasta este ușor de integrat în salate, supe sau smoothie-uri, fiind o opțiune accesibilă și sănătoasă pentru această perioadă.