Turiștii străini se tem să mai vină în România. Avertismentul care îi ține pe loc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/turist-rucsac-pexels-nurseryart-346767-scaled.jpg)
Turiștii străini se tem să mai vină în România din cauza atacurilor tot mai frecvente ale urșilor în zonele montane.
Turiştii străini, avertizaţi oficial
Incidentele grave petrecute în ultima perioadă au ajuns nu doar în presa românească, ci și în publicații internaționale, provocând îngrijorare în rândul vizitatorilor străini. Cel mai mediatizat caz este cel al tinerei de 19 ani care și-a pierdut viața pe traseul Jepii Mici, un eveniment tragic care a avut un ecou puternic în întreaga Europă.
În acest context, Ministerul de Externe din Germania a emis recent un avertisment oficial pentru cetățenii săi care plănuiesc să viziteze România în perioada Sărbătorilor Pascale. În mesaj, autoritățile germane atrag atenția asupra riscului crescut de atacuri ale urșilor, recomandând turiștilor să respecte toate panourile de avertizare și să nu interacționeze cu animalele sălbatice.
„Sunt cunoscute mai multe atacuri grave, unele mortale, asupra trecătorilor și drumeților. Respectați panourile de avertizare și semnalele corespunzătoare și urmați instrucțiunile autorităților locale. Și: Stați departe de animale și nu le hrăniți!”, este mesajul transmis de Ministerul german de Externe.
Situația este resimțită deja în turismul montan românesc. Hotelierii raportează o scădere a rezervărilor și solicitări neobișnuite din partea turiștilor, care cer camere la etaje superioare, de teama că urșii ar putea pătrunde în camerele aflate la parter.
Şeful Salvamont Predeal, atacat de o ursoaică
Teama a crescut și după incidentul de la sfârșitul lunii martie, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de o ursoaică. Mihai Marina, șeful Salvamont Predeal atacat de urs pe 30 martie, a ieșit din comă, anunță colegii săi din Brașov. El a suferit intervenții chirurgicale complexe și urmează o nouă operație de reconstrucție a mandibulei, fiind în continuare monitorizat de echipa medicală.
În urma acestui eveniment, unii turiști aleg să-și anuleze vacanțele.
Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că urșii aleg „calea ușoară” pentru a-și procura hrana, motiv pentru care ajung în zone frecventate de oameni, precum Transfăgărășanul sau în apropierea pubelelor nesecurizate. Acesta atrage atenția că soluțiile precum tomberoanele anti-urs, gardurile electrice, relocarea sau împușcarea trebuie folosite combinat, nu izolat. Fechet a subliniat că nu este de dorit transformarea localităților în „țarcuri” și că măsurile trebuie adaptate situației din teren, evitând abordările extreme care ar putea dezechilibra relația dintre om și natură.