SUA și Ucraina fac un pas spre un acord strategic privind resursele minerale: Memorandum semnat la Washington

Publicat: 18 apr. 2025, 08:17, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
SUA și Ucraina fac un pas spre un acord strategic privind resursele minerale: Memorandum semnat la Washington
sursa foto: Daily Wrap/ © EPA, PAP | SHAWN THEW

Un pas esențial către un parteneriat economic amplu între Statele Unite și Ucraina a fost făcut joi, odată cu semnarea unui memorandum de intenție care vizează accesul american la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, potrivit unor declarații oficiale de ambele părți.

Memorandumul a fost anunțat de Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministrul Ucrainei, care a transmis pe platforma X că documentul deschide calea „către un acord de parteneriat economic și crearea Fondului de investiții pentru reconstrucția Ucrainei”. Detaliile exacte ale memorandumului nu au fost încă făcute publice, însă oficialii indică faptul că negocierile pentru un acord final sunt în curs.

Acordul, condiționat de reconstrucția Ucrainei

Versiunea preliminară a acordului, citată de BBC, prevede constituirea unui fond de investiții în care Ucraina ar urma să contribuie cu 50% din veniturile viitoare obținute din exploatarea resurselor naturale deținute de stat – precum mineralele critice, petrolul și gazele. Fondul ar urma să fie folosit pentru a sprijini reconstrucția și securitatea țării, iar Statele Unite ar urma să dețină o parte semnificativă din administrarea acestuia.

Această inițiativă vine în contextul în care SUA au acordat un ajutor financiar și militar consistent Ucrainei, după începutul invaziei ruse din 2022. Potrivit unor surse citate de Bloomberg și AFP, versiunile recente ale acordului nu mai includ explicit obligativitatea rambursării ajutorului primit de Kiev, un gest care ar putea fi interpretat drept un semnal de bunăvoință din partea administrației americane.

Tensiuni și amânări în parcursul negocierilor

Negocierile privind acest acord au cunoscut episoade tensionate în ultimele luni. Documentul era inițial programat pentru semnare în luna februarie, cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington. Întâlnirea s-a încheiat însă abrupt, iar semnarea a fost amânată, potrivit unor surse diplomatice. După această vizită, SUA au suspendat temporar ajutorul financiar pentru Ucraina, în timp ce președintele Zelenski și-a exprimat public disponibilitatea de a semna documentul „în orice moment”.

La finalul săptămânii trecute, Reuters relata că Statele Unite au avansat în timpul negocierilor solicitări suplimentare, inclusiv un posibil control asupra unei conducte strategice din Ucraina, folosită anterior pentru tranzitul gazului rusesc către Europa. Contractul privind această rută a expirat la 1 ianuarie 2025, iar livrările au fost oprite.

Trump anunță o semnare iminentă

Într-o declarație făcută joi, fostul președinte american Donald Trump a confirmat existența unui acord privind resursele minerale și a menționat că semnarea oficială ar putea avea loc „joia viitoare”. „Avem un acord în acest sens. Presupun că îl vor onora. Vom vedea”, a declarat Trump, care a susținut public necesitatea ca Ucraina să contribuie în mod direct la reconstrucție, inclusiv prin valorificarea resurselor proprii.

Întrebat despre locul semnării, Trump i-a cedat cuvântul secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, care a confirmat că „încă se lucrează la detalii” și că forma actuală a acordului reflectă în mare măsură înțelegerile anterioare.

Perspective

Memorandumul semnat joi reprezintă un semnal clar al intenției Washingtonului de a continua implicarea în reconstrucția Ucrainei, dar și de a beneficia strategic de resursele naturale ale acesteia. Dacă acordul final va fi semnat în zilele următoare, el ar putea marca o schimbare de paradigmă în relațiile bilaterale, trecând de la sprijin unilateral la un parteneriat economic în care resursele devin monedă de schimb.

În același timp, acordul ridică întrebări în plan intern, atât în Ucraina, cât și în SUA, legate de suveranitatea asupra resurselor și de echilibrul în distribuirea beneficiilor