Trump joacă golf cu banii Chinei și Arabiei Saudite în timp ce America arde

Publicat: 18 apr. 2025, 09:35, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Trump joacă golf cu banii Chinei și Arabiei Saudite în timp ce America arde

Pe 4 aprilie 2025, în timp ce bursele americane se prăbușeau și patru soldați americani își pierdeau viața într-un accident militar în Lituania, președintele Donald Trump nu s-a întors la Washington pentru a gestiona criza economică sau pentru a onora victimele. În schimb, a ales să meargă în Florida, unde s-a cazat la complexul său Mar-a-Lago și a participat la un turneu de golf organizat la Doral Golf Resort – un resort care îi aparține – turneu sponsorizat de fonduri și entități străine, inclusiv guvernul saudit și compania chineză TikTok.

Această alegere nu este doar simbolică. Ea reflectă o schimbare profundă în modul în care politica americană este făcută și în standardele de etică publică: de la separarea clară între interesul personal și cel public, către un model de guvernare în care granițele dispar, iar conflictul de interese devine norma, scrie The Atlantic.

Sponsori cu mize geopolitice

Printre oaspeții de marcă ai lui Trump s-a aflat Yasir al-Rumayyan, șeful fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite – un colos de 925 de miliarde de dolari – și președinte al LIV Golf. Alături de el, alte companii cu legături directe în politica internațională americană au sponsorizat evenimentul: Aramco (gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite), Riyadh Air și, surprinzător, TikTok – platforma chineză pe care Trump va trebui să decidă dacă o va interzice sau nu în SUA. Sponsorizarea directă a unui eveniment asociat cu președintele american de către companii străine cu interese strategice sugerează un conflict de interese major, posibil în contradicție cu clauza de „emolumente” din Constituția SUA, care interzice oficialilor federali să accepte „cadouri” sau beneficii de la guverne străine.

Precedente abandonate

În trecut, asemenea conflicte ar fi provocat scandaluri publice și anchete. Însă în actualul climat politic, astfel de episoade trec aproape neobservate. De pildă, în timpul primului mandat, vicepreședintele Mike Pence a făcut un ocol de peste 180 de mile în Irlanda doar pentru a se caza la un hotel Trump. Iar în decembrie 2024, Trump Organization a anunțat construcția unui nou Trump Tower în Arabia Saudită, semnând investiții majore cu un stat străin chiar înainte ca Trump să redevină oficial președinte.

Mai mult, familia Trump a lansat o afacere de criptomonede, „World Liberty Financial”, care a primit o investiție de cel puțin 75 milioane de dolari de la antreprenorul chinez Justin Sun – aflat anterior sub investigație federală, anchetă suspendată rapid după revenirea lui Trump la Casa Albă.

Reglementări slăbite și sancțiuni oprite

Într-o serie de măsuri executive, administrația Trump a slăbit sistematic capacitatea instituțiilor de control:

  • Legea privind transparența corporativă (Corporate Transparency Act) – suspendată, afectând lupta împotriva spălării de bani și a evaziunii fiscale.

  • Legea practicilor corupte în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act) – suspendată prin ordin executiv.

  • Echipa națională de combatere a fraudei cu criptomonede – desființată.

  • 17 inspectori generali care monitorizau corupția în administrație – demiși peste noapte.

  • Consumer Financial Protection Bureau – activitatea complet suspendată.

Aceste acțiuni nu doar că afectează funcționarea statului de drept, dar deschid ușa unor abuzuri sistematice și reîntoarcerea la un model de guvernare autocratic, dominat de oligarhii locali și de influențe externe netransparente.

Favoruri pentru aliați: cazul Elon Musk

Un exemplu relevant al noii paradigme este Elon Musk, a cărui influență în actuala administrație este fără precedent. Sub acoperirea „sprijinului pentru inovație”, Musk a beneficiat de reduceri masive de personal în agențiile federale care investigau Tesla, SpaceX sau Neuralink. Agenții-cheie precum NHTSA (siguranță auto) și FAA (aviație civilă) sunt sub control indirect, în timp ce produse precum Starlink primesc contracte guvernamentale, inclusiv din partea Departamentului de Stat și a Departamentului Comerțului.

Declarațiile oficialilor care au demisionat recent – precum Evan Feinman, care a părăsit guvernul în semn de protest – arată un model clar: folosirea instituțiilor statului pentru îmbogățirea unui cerc restrâns de oameni de afaceri apropiați președintelui.

Probleme de securitate națională

Mai alarmantă este infiltrarea persoanelor cu legături externe în poziții-cheie de securitate. Noul director FBI, Kash Patel, a declarat în audierile din Senat că deține acțiuni în valoare de 1–5 milioane de dolari în compania-mamă a Shein, platforma chineză acuzată de muncă forțată. De asemenea, a oferit consultanță unui grup de armament cu legături cu Kremlinul. Cu toate acestea, a fost confirmat de 51 de senatori republicani.

Cât se poate câștiga din informații privilegiate?

În absența controlului, întrebările esențiale rămân fără răspuns: cine a profitat de pe urma deciziilor politice luate săptămâna trecută? Câți au știut dinainte că Trump va schimba poziția SUA față de tarifele comerciale? Câte pariuri s-au făcut pe bursă pe baza informațiilor guvernamentale nedestinate publicului?

Cu un Departament de Justiție subordonat politic, anchetele asupra unor astfel de suspiciuni devin improbabile.

SUA în fața unui nou model de guvernare

Sistemul american trece printr-o transformare de fond. Nu mai este vorba doar de corupție punctuală sau de lobby agresiv. Este o mutație sistemică, în care instituțiile sunt remodelate pentru a servi interesele economice ale președintelui și ale cercului său de aliați.

Așa cum autoarea cărții Autocracy, Inc. argumentează, guvernarea modernă nu mai este despre ideologie, ci despre maximizarea profitului privat din poziții publice. Modelul „oligarhiei în democrație”, testat în alte părți ale lumii, pare să fi ajuns și în SUA – și, cel mai grav, pare să fie acceptat.