Avram Gal: Parteneri de fațadă, torționari de facto: mesajul lui Marco Rubio spulberă propaganda de la București

Publicat: 18 apr. 2025, 11:36, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Avram Gal: Parteneri de fațadă, torționari de facto: mesajul lui Marco Rubio spulberă propaganda de la București

Avram Gal, vicepreședinte al PSD Cluj, afirmă într-o postare publică că declarația recentă a senatorului american Marco Rubio, privind regimurile care încarcerează oameni pentru postările online, ar fi un semnal direct către România. În opinia sa, mesajul critic demontează retorica triumfalistă promovată de clasa politică românească în urma vizitei unei delegații americane la București.

Gal acuză abuzuri grave în România, inclusiv folosirea instituțiilor statului în scopuri politice, intimidarea jurnaliștilor, cenzurarea social media și anchetarea susținătorilor opoziției. El susține că aceste acțiuni contravin valorilor democratice și discreditează parteneriatul strategic cu SUA, subliniind că declarațiile lui Rubio exprimă îngrijorarea administrației Trump față de aceste derapaje.

Politicianul atrage atenția că imaginea internațională a României este deteriorată, iar aliații occidentali nu mai pot fi convinși de mesajele oficiale care maschează realitatea internă. În final, Avram Gal interpretează afirmațiile lui Marco Rubio ca pe un avertisment serios la adresa actualei guvernări, acuzând-o că a depășit limitele unei democrații funcționale.

Mai jos vă prezentăm postarea integrală a lui Avram Gal:

”Parteneri de fațadă, torționari de facto: mesajul lui Marco Rubio spulberă propaganda de la București

Declarația recentă a secretarului de stat al SUA, Marco Rubio, privind regimurile care „trimit oameni la închisoare pentru ce postează online” nu este deloc întâmplătoare și nici izolată. În mod evident, aceasta vine ca un răspuns direct – și tăios – la derapajele autoritariste care au loc chiar acum în România. Contextul este grăitor: recent, o delegație americană a fost prezentă la București, iar întreaga clasă politică românească s-a grăbit să exploateze momentul într-o cheie triumfalistă, încercând să inducă ideea că SUA și-ar fi dat girul pentru deciziile controversate de pe plan intern, inclusiv pentru amânarea alegerilor prezidențiale și suprimarea tot mai evidentă a libertății de exprimare.

Ei bine, Marco Rubio tocmai asta demontează. Prin mesajul său clar și lipsit de ambiguități, Rubio avertizează că, din perspectiva administrației Trump, ceea ce se întâmplă în România nu este nici pe departe compatibil cu valorile democratice și nici cu parteneriatul strategic invocat obsesiv de liderii de la București. Când afirmă că „oamenii sunt trimiși la închisoare pentru postări online”, el nu se referă la regimuri îndepărtate și exotice, ci la acele țări care se pretind aliate ale Americii, dar practică în mod fățiș cenzura și represiunea sub paravanul legalității.

În România, instituțiile de forță au fost instrumentalizate politic într-un mod care amintește mai degrabă de structuri totalitare decât de democrații consolidate. Ministerele și structurile de forță au fost transformate într-un mecanism de intimidare: jurnaliștii incomozi sunt reduși la tăcere, conturile de social media ale criticilor regimului sunt blocate în mod sincronizat și netransparent, susținătorii unui anumit candidat sunt vizați de dosare penale ridicole, iar alți candidați sunt amendați pentru simplul fapt că îndrăznesc să rostească adevăruri incomode.

Și toate acestea se întâmplă în timp ce liderii politici care orchestrează aceste abuzuri își afișează cu nerușinare poza cu ambasadorii americani, evocă „valorile comune” și laudă „relația cu SUA” în fiecare discurs. De fapt, exact acești lideri sunt arhitecții unei represiuni moderne, deghizate în democrație. Ei nu conduc în numele legii, ci în numele interesului de partid, iar instituțiile pe care le controlează nu mai apără cetățeanul, ci luptă împotriva lui dacă îndrăznește să gândească diferit.

Marco Rubio subliniază că „administraţia Trump va ridica problema libertăţii de exprimare în întâlnirile sale cu lideri europeni” și adaugă: „Veţi vedea că noi continuăm să punem accentul pe asta în diplomaţia noastră.” Cu alte cuvinte, SUA nu mai acceptă derapaje ascunse sub spoiala parteneriatului strategic. Oricâte vizite și delegații diplomatice ar fi organizate pentru a poza într-un aliat „de nădejde”, faptele rămân: România traversează o criză gravă de democrație, iar principalele victime sunt libertatea de exprimare și adevărul.

Imaginea externă a României este, din păcate, tot mai șifonată. Partenerii occidentali nu mai pot fi păcăliți de propagandă internă, de festivisme sterile sau de sloganuri golite de conținut. Derapajele sunt vizibile, abuzurile sunt documentate, iar complicitatea unor instituții de forță cu interese politice devine de necontestat.

Dacă tot s-a așteptat cu înfrigurare un semnal de la americani care să valideze acțiunile profund nedemocratice ale actualei conduceri, iar în urmă cu doar două zile presa controlată vuia de fericire că o delegație americană ar fi fost trimisă „special de Trump” să verifice anularea alegerilor, iată acum dovada clară, imposibil de manipulat: prin vocea lui Marco Rubio – cel mai înalt oficial al diplomației americane și un apropiat autentic al președintelui Trump, nu vreun congresman de subcomisie – vine semnalul real, dur și fără echivoc: România a depășit grav limitele unei democrații funcționale.

Cei care astăzi fabrică dosare împotriva oponenților, amendează vocile critice, blochează accesul la platforme și reduc la tăcere orice formă de opoziție reală nu sunt promotori ai democrației, ci călăii ei. Să nu se mire dacă, în curând, vor fi tratați de aliații lor americani nu ca parteneri, ci ca problema însăși. Iar mesajul lui Marco Rubio nu este doar o notă diplomatică: este o somație directă, în cel mai american stil cu putință – dacă nu opriți represiunea, nu veți mai fi tratați ca aliați.

P.s. România, înainte de toate! ”