Urmele unui colos al industriei din România, șterse cu buldozerele (VIDEO)

Publicat: 18 apr. 2025, 15:31, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Urmele unui colos al industriei din România, șterse cu buldozerele (VIDEO)

Încet, încet este pusă la pământ clădirea de 9 etaje care a găzduit sediul Centralei Electrotehnicii Românești, Centrul de calcul și administrația fostei uzine Electroputere Craiova, un colos al industriei din era comunistă. Uzina renumită pentru producția, începând cu anul 1960, a locomotivelor diesel electrice a intrat în regres după Revoluție, pentru ca în decembrie 2019 mândria de altădată a Băniei să devină istorie. Din decembrie 2011, locul unde era uzina Electroputere a devenit mall, proprietarii demolând acum și ultimele clădiri administrative. Și cantina fostei fabrici Electroputere va fi desființată.

Urmele unui colos al industriei din România sunt șterse cu buldozerele. De câteva luni, două utilaje cocoțate pe clădirea cu 9 etaje din curtea Electroputere Mall Craiova demolează imobilul etaj cu etaj. Era fostul sediu al Centralei Electrotehnicii Românești, Centrul de calcul și administrația fostei uzine Electroputere.

Cândva mândria industriei feroviare din România, Uzina Electroputere a intrat în declin după 1989. A fost privatizată în 2017, când pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% a fost cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited cu 2,34 milioane euro. Arabii au anunțat atunci investiții masive, au spus că nu vor vinde terenul, dar uzina a intrat în colaps financiar. Terenul de 12 hectare din curtea societății a ajuns la un dezvoltator imobiliar, o tranzacție al cărei preț vehiculat la acea vreme era de 30 de milioane de euro. Așa a apărut Electroputere Mall, deschis în decembrie 2011. Opt ani mai târziu, și uzina devenea istorie.

Urmele unui colos al industriei din România, șterse cu buldozerele. Clădirea, pusă la pământ pentru amenajarea unei parcări

Electroputere Parc SRL, actualul proprietar, a obținut autorizația de desființare a clădirii în octombrie 2024. Potrivit documentului, demolarea urma să se facă nu printr-o implozie, ci prin desființare etaj cu etaj, de sus în jos, într-o perioadă de 12 luni. Două utilaje au fost urcate pe acoperiș și așa a început demolarea clădirii aflate în paragină care mai aducea aminte de marea uzină Electroputere. În locul imobilului și pe terenul aferent va fi amenajată o parcare ce va servi mall-ul ridicat pe ruinele fabricii.

Construcția are o amprentă la sol de 678 mp, iar suprafața desfășurată era de 7.458 mp. Imobilul este compus din Subsol+Parter+9Etaje, fiind situat pe un teren de 6.716 mp. Pe întreaga suprafață se plănuiește amenajarea a 92 de locuri de parcare și a 720 mp de spații verzi, conform autorizației de desființare.

Și asta nu e tot! Propietarul Electroputere Mall a obținut autorizația de desființare și a unei construcții care a făcut parte din patrimoniul defunctei uzine Electroputere. Este vorba despre clădirea care găzduia cantina fabricii (foto sus), cu o suprafață construită de 1.182 mp și desfășurată de 2.364 mp. Demolate, în acte, vor mai fi și două anexe (una de 4 mp, cealaltă de 138 mp), fiindcă cele două nu mai există fizic. Costurile pentru demolare sunt evaluate, conform Autorizației de Desființare emisă de Primăria Craiova pe 20 ianuarie 2025, la 6.452 lei pentru C1 (anexă), 1.906.661 lei – pentru C2 (cantina) și 222.605 lei – C3 (anexă). Demolarea clădirii cu 9 etaje costă 2.180.627,67 lei conform autorizației de desființare, iar amenajarea parcării are o valoare de 250.000 de lei.

Istoria Electroputere Craiova

Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, numele „Electroputere“ este legat de realizarea sistemului energetic românesc şi modernizarea sistemului feroviar şi urban. Primele transformatoare de forţă au fost realizate în concepţie proprie începând cu anul 1951, producţia de transformatoare dezvoltându-se atât prin creşterea puterii nominale, cât şi prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice. În perioada 1960-1965 se diversifică producţia şi se achiziţionează licenţa ELIN Austria pentru autotransformatorul de 200 MVA şi licenţa ASEA Suedia pentru transformatorul locomotivei electrice.

Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricaţiei de transformatoare, construcţii de noi hale de fabricaţie şi realizarea cu forţe proprii a transformatoarelor de 400kV şi de 400MVA. Primul transformator de 440MVA, cel mai mare livrat în România, a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă. În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină şi de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricaţia de locomotive Diesel electrice fabricate timp de 15 ani sub licenţa BBC Elveţia şi a locomotivelor electrice de 4100 kW sub licenţa ASEA Suedia, după care au fost integrate complet şi au căpătat eticheta „fabricat în România“.

Urmele unui colos al industriei din România, șterse cu buldozerele

În perioada 1980-1985 s-au asimilat şi executat, pe bază de licenţă General Electric Canada şi Ansaldo Italia, motoare electrice pentru centrale nucleare. Datorită unui însemnat volum de investiţii și cooperării cu firme de prestigiu din Elveţia, Suedia, Franţa, Germania şi Italia, marca Electroputere a ajuns pe piețele din peste 100 de ţări.

Urmele unui colos al industriei din România, șterse cu buldozerele. Ce s-a întâmplat după Revoluție

După anul 1989, activitatea fabricii de locomotive a fost axată pe modernizarea şi reparaţia capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP şi a locomotivelor electrice de 5100 kW. Din 1991, Electroputere s-a constituit în societate pe acţiuni şi a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal.

După mai multe încercări eşuate, Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited. Rezultatul final se cunoaște. Electroputere Craiova s-a închis în luna decembrie 2019, când ultimii angajaţi au finalizat cea din urmă comandă – reparaţia unui transformator care a fost executat tot aici, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Curtea de Conturi a României susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional. Potrivit sursei citate, în anul 2012 Electroputere Craiova mai avea 1.021 salariaţi, în loc de 3.353 cum era prevăzut în planul de afaceri asumat de Al-Arrab Contracting Company Limited la privatizare.

Acum, la Craiova, tradiția Electroputere este dusă mai departe de Softronic, un privat aflat pe piață de 25 de ani, ale cărui locomotive (Transmontana) fac furori în Europa. Softronic derulează în prezent și un contract de modenizare a 19 locomotive pentru CFR Călători, primele trei fiind deja livrate.

Citește și: Transformare incredibilă! Locomotivele simbol din perioada comunistă revin pe șine cu un nou look