Gigantul Rheinmetall a crescut de 25 de ori la bursă după declanşarea războiului în Ucraina. Cine a rămas perla ieftină a industriei europene de armament

Publicat: 20 apr. 2025, 07:40, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Gigantul Rheinmetall a crescut de 25 de ori la bursă după declanşarea războiului în Ucraina. Cine a rămas perla ieftină a industriei europene de armament
Vehicul Marder

Aproape nimeni nu avea nevoie, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, de tancurile şi echipamentele militare produse de conglomeratul industrial german Rheinmetall, care avea şi o divizie axată pe tehnologie auto, cu producţie de pistoane, compresoare, pompe şi supape pentru motoare termice. Acum, gigantul german valorează la bursă de 25 de ori mai mult, evoluţie care i-a făcut până şi pe norvegieni să renunţe la reguli etice vechi de zeci de ani şi să ia în calcul ca fondul lor suveran, cel mai mare din lume, să investească în producătorii europeni de arme.

Cum stă Rheinmetall cu sănătatea (financiară)

​În ultimii 5 ani, Rheinmetall a crescut de aproape 25 de ori la bursă.

Rheinmetall

Înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina în februarie 2022, valoarea de piață a companiei germane Rheinmetall era de aproximativ 3,5 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021 .​

Ulterior, pe fondul creșterii cererii pentru echipamente militare și a majorării bugetelor de apărare în Europa, valoarea de piață a Rheinmetall a crescut semnificativ, ajungând la 26,8 miliarde de euro la sfârșitul anului 2024 .​

Acum, Rheinmetall are o valoare de piaţă de 66 miliarde euro.

Analiştii de la fintech-ul Simply Wall St au analizat sănătatea financiară a gigantului german, insistând pe indicatorul ROE  (Return on Equity), respectiv rentabilitatea capitalurilor proprii. Este un indicator financiar foarte important care măsoară cât de eficient este managementul unei companii în a folosi capitalul propriu pentru a genera profit.

Calculele celor de la Simply Wall St arată că pentru fiecare un euro din investițiile acționarilor Rheinmetall societatea generează un profit de 0,20 euro, un nivel impresionant, cel puţin comparativ cu media industriei (ROE 20% versus o medie de 14%).

Leonardo, perla ieftină a industriei europene de armament

Conform unui sondaj recent Morgan Stanley, 44% din investitorii institutionali au expunere modestă (sau deloc) pe sectorul european de apărare. 27% din respondenţi reclamă evaluările considerate prea scumpe.

Rheinmetall şi SAAB se tranzacţionează de 48 de ori mai scump, respectiv la un multiplu de 43 faţă de profiturile nete aşteptate în următoarele 12 luni.

Pentru comparaţie, Ferrari se tranzacţionează la bursă la un multiplu de 43.

Din perspectiva aceluiaşi indicator, Leonardo S.p.A., o companie italiană de top în industria de apărare, aeronautică și securitate este evaluată la un multiplu de 24 şi este printre cele mai ieftine companii europene de apărare, potrivit analiştilor casei de brokeraj Tradeville.

Acţiunile Leonardo au crescut de aproape 7 ori în ultimii 5 ani.

Disclaimer: Investițiile în valori mobiliare și alte instrumente financiare implică întotdeauna riscul de pierdere a capitalului. Previziunile sau performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. Este esențial să vă faceți propria analiză înainte de a face orice investiție.