165 de milioane de euro pentru brutarii români
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/paine.jpg)
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi. Primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
„Avem alocați 165 de milioane de euro prin schema DR 23 (din Planul Strategic 2023 – 2027 n.r.). Schema a fost destinată inițial pentru panificație, modernizare și unități noi. La solicitarea noastră am împărțit suma în două și am alocat fonduri separat pentru unități noi și separat pentru modernizări, astfel încât să facem și fabrici noi care să facă față concurenței internaționale, să facem și export de produse. Noi, dacă prin această schemă realizăm zece unități noi de panificație, putem merge la export cu produse congelate și chiar cu produse proaspete și să echilibrăm balanța comercială în domeniul nostru”, a subliniat Aurel Popescu.
El a precizat că deficitul din sectorul de morărit și panificație este de circa 100.000 de tone de produse. Acesta ar putea fi acoperit, însă, dacă se vor construi noi unități, pentru a putea exporta mai multe produse.
Importăm dublu față de cât exportăm
„Acum suntem în deficit. Noi importăm cam 200.000 de tone de produse de panificație și exportăm numai 100.000 de tone. Deci, avem un deficit de 100.000 de tone pe care putem să-l acoperim. Schema este gata, iar la Adunarea Generală ROMPAN s-a hotărât, împreună cu ministrul Agriculturii, să lansăm din iunie această schemă, să devină operabilă și să primească proiecte. Sunt cereri foarte mari pentru astfel de proiecte. Prin această schemă, unitățile noi vor primi până la 10 milioane de euro, cu un grad de finanțare maxim de 65%, restul fiind asigurat de întreprinzător. Modernizările intră cu o sumă de până la trei milioane de euro, tot cu un grad de finanțare de 65%. Suntem pe un făgaș bun și sperăm să începem de la anul construcția unor asemenea unități”, a arătat șeful ROMPAN.
Nu mai există fabrici mari în orașe
Organizația patronală a susținut în ultimii ani construcția unor fabrici mari de pâine în marile orașe, pentru a se putea asigura necesarul de pâine în cazul unor situații neprevăzute.
„Noi am dus o politică în acest sens, pentru că, Doamne ferește de un necaz mare la nivel local sau național, în niciun oraș mare nu mai este o fabrică de pâine. În București este una singură, în Cluj nu mai este niciuna, în Timișoara nu mai este nicio fabrică mare de pâine. Fabricile mici, la un necaz mare, se închid și pleacă, însă trebuie să avem pâinea asigurată. Și mai mult de atât, supermarketurile acestea organizează acum licitații internaționale, nu mai licitează pentru Carrefour România, ci pentru Carrefour Sud-Estul Europei. Și atunci, ca să participi la o licitație ca asta, ai nevoie de unități mari. De exemplu, acum avem o cerere de un milion de chifle pe lună în Germania. Cine poate să facă acest lucru? Numai o fabrică mare, complet automatizată”, a explicat el.
Potrivit sursei citate, înainte de 1989, în România erau cel puțin 3-4 fabrici mari de pâine în fiecare județ, iar Capitala avea în fiecare sector cel puțin o unitate.
„Era întreprinderea județeană care avea cel puțin trei-patru fabrici de pâine în fiecare județ. În București am avut șapte fabrici mari de pâine, în fiecare sector aveam câte una, iar sectorul doi a avut două fabrici de pâine. Acum mai este una în sectorul patru și atât. Restul sunt în afara Bucureștiului”, a adăugat Aurel Popescu.
ROMPAN, prima asociație constituită în România în 1990, are în prezent 140 de societăți, care produc circa 45-50% din pâinea țării, 70% din producția de făină și tot 70% din producția de paste făinoase și biscuiți.