Nouă mașini pe care românii le cumpără pentru a părea mai de succes decât sunt

Publicat: 19 apr. 2025, 16:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Nouă mașini pe care românii le cumpără pentru a părea mai de succes decât sunt
Foto: livemint.com

Deja de mulți ani în România se poate observa apariția, pe șosele, a unor mașini scumpe. În alte părți, acestea oferă posesorilor un fel de certificat de poziție socială. La noi, însă, de multe ori statutul social al proprietarului nu are nimic de-a face cu clasa mașinii. Și totuși, stăpânii speră că ceva din strălucirea autoturismului se adaugă și imaginii lor…

Nouă astfel de mașini funcționează mai degrabă ca insigne de statut decât ca mijloace practice de transport, scrie dmnews.com.

1. BMW Seria 3 la mâna a doua

Toți am văzut acel BMW Seria 3 strălucitor parcat în fața unui bloc. Pentru mulți, sigla BMW este irezistibilă — simbolizează inginerie germană, lux și un anumit statut social. Dar Seria 3 este una dintre cele mai comune mașini de lux de „nivel de intrare”. De aceea, devine alegerea celor care vor să pară avuți, fără să își permită cu adevărat modele mai noi sau mai scumpe.

2. Mercedes-Benz Clasa C

Alături de BMW pe scara aspirațională se află Clasa C de la Mercedes. Pentru mulți, „Mercedes” evocă lux, succes și chiar un aer de noblețe veche. Totuși, Clasa C este cea mai accesibilă din gamă. Asta o face populară în rândul celor care vor prestigiul mărcii, dar se pot trezi rapid cu cheltuieli mari de întreținere și asigurare.

3. Tesla Model 3

Tesla simbolizează tehnologia de vârf și succesul modern. Dar Model 3 a devenit și un simbol de statut în sine. Unii se împrumută peste măsură pentru a părea „eco” și „tech-savvy”, chiar dacă abia își acoperă ratele lunare.

4. Lexus IS

Lexus este marca de lux a Toyota, iar modelul IS e promovat ca o treaptă superioară față de Camry sau Corolla. Mașina este fiabilă și confortabilă, dar mulți o aleg mai ales pentru logo, sperând să fie percepuți la același nivel cu cei care conduc modele Lexus mai scumpe. Plătești pentru imagine, nu neapărat pentru funcționalitate superioară.

5. Cadillac ATS

Un client din marketing digital și-a luat un Cadillac ATS „ca să arate că face bani”. În realitate, era stresat din cauza costurilor de întreținere și combustibil premium. ATS este varianta accesibilă din gama Cadillac, deci mai degrabă un simbol aspirational decât unul al succesului real, scrie publicația.

6. Infiniti Q50

Infiniti concurează cu Lexus și BMW, iar Q50 e o mașină elegantă, cu performanțe bune și tehnologie decentă. Dar deseori este aleasă pentru a proiecta o imagine, nu pentru nevoile reale. Cumpărătorii pun accent pe siglă, în timp ce jonglează cu datorii pe carduri de credit.

7. Audi A4

Audi A4 arată impecabil și are un aer sofisticat. Se pot găsi modele rulate sau în leasing la prețuri aparent accesibile. Totuși, întreținerea este costisitoare, iar leasingul poate impune limite care afectează alte aspecte ale vieții. Este o capcană des întâlnită pentru cei care vor „să pară”.

8. Range Rover Evoque

SUV-ul compact Evoque este „intrarea” în universul Range Rover. Arată bine, este la modă și proiectează imaginea unei persoane active, sofisticate. Dar de multe ori este ales mai degrabă pentru prestigiul mărcii decât pentru funcționalitate. Costurile? Pe măsură.

9. Dodge Charger SXT

Deși nu e mașină de lux, Charger SXT e promovat ca un sedan sportiv și impunător. Transmite încredere. Dar pentru mulți, e o extensie a ego-ului, nu o alegere financiară rațională. Are un aer de putere, dar poate trage serios de buget.

Pentru mulți din partea inferioară a clasei de mijloc, aceste mașini oferă o iluzie de succes, nu un progres real. Dar, cum mașina se vede, în timp ce stomacul nu are fereastră, ce mai contează?