Cronica săptămânii internaționale: Georgia Meloni și al său „Pas de deux”. Șeful FED avertizează asupra inflației în SUA
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/CRONICA-INTERNATIONALA-BUN.jpg)
Cronica săptămânii internaționale: de la dansul Pas de deux cu partenerii rivali, SUA și UE, al Georgiei Meloni la efectele războiului comercial și nerăbdarea administrației Trump de a încheia sau a renunța la obținerea păcii în Ucraina.
Informațiile esențiale ale săptămânii despre războiul dintre Rusia și Ucraina
- Trump și Rubio devin nerăbdători să înceteze războiul din Ucraina sau să abandoneze negocierile de pace
- Noi lovituri rusești asupra Harkovului și Sumî
- Acordul asupra mineralelor ucrainene
Război comercial
- Șeful FED avertizează asupra inflației, a Wall Street-ului și a semiconductorilor
- Prețul barilului de petrol reflectă în prezent incertitudinea piețelor
Între Casa Albă și Bruxelles, un pas de deux a Giorgiei Meloni
Tocmai întorsă din Statele Unite, unde a fost întâmpinată de Donald Trump, șefa guvernului italian l-a primit vineri, 18 aprilie, la Roma, pe vicepreședintele J.D.Vance. Cu doar o zi în urmă, Giorgia Meloni s-a aflat la Casa Albă pentru o întâlnire cu Donald Trump, întâlnire la care a fost prezent și Vance, relatează ANSA. De la începutul ofensivei vamale americane, Giorgia Meloni a încercat să rămână în tabăra europeană în timp ce își etalează apropierea ideologică de Washington.
Amintim că vicepreședintele SUA J.D. Vance și-a făcut timp să se întâlnească și cu liderul partidului de extremă dreapta AfD, Alice Weidel, în ajunul alegerilor legislative din Germania.
Vance a declarat că discuțiile pe care le va avea vineri cu premierul Italiei se vor concentra pe relațiile dintre cele două țări, precum și pe negocierile comerciale, nu numai între Italia și SUA, ci și cu UE.
„Avem unele probleme de rezolvat. Îl voi informa pe premier cu privire la negocierile dintre Rusia și Ucraina, am vorbit deja despre asta în trecut. Avem un sentiment de pozitivitate și optimism”, a spus el.
După întâlnirea bilaterală dintre Meloni și Vance, vicepreședintele american urmează să aibă un prânz de lucru prelungit la care vor participa și cei doi vicepremieri ai lui Meloni, ministrul de externe Antonio Tajani și ministrul transporturilor Matteo Salvini.
Aflat zilele acestea în vizită la Roma, este de așteptat ca JD Vance, catolic fiind, să participe alături de familia sa la ceremoniile din Săptămâna Sfântă și să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, potrivit agenției EFE.
Ești deranjant, ieși afară!
Donald Trump încearcă să-l concedieze pe Jerome Powell, președintele băncii centrale a SUA. Astfel, pentru că a refuzat să scadă dobânzile instituției bancare, Jerome Powell este pe cale să fie demis de guvernul SUA.
Este simplu: dacă nu ne supunem lui Donald Trump, suntem dați afară. Președintele băncii centrale americane (Fed), Jerome Powell, a stârnit furia tribunei americane refuzând să accepte cererea de scădere a dobânzilor instituției. Drept urmare, guvernul ia în calcul acum posibilitatea demiterii bancherului, a anunțat vineri, 18 aprilie, principalul consilier economic al Casei Albe. „Nu sunt mulțumit de el. „L-am anunțat și dacă vreau să plece, va pleca repede, credeți-mă”, a asigurat cu o zi înainte, în Biroul Oval, Donald Trump. Cu toate acestea, el a fost cel care l-a numit în fruntea primului său mandat în F2018.
Proteste în Turcia: Studenții eliberați din închisoare vor să continue protestele
Peste 300 de persoane au fost închise în urma protestelor împotriva arestării primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu. Procesul lor a început vineri, 18 aprilie, în timp ce opoziția vrea să mențină mobilizarea organizând mitinguri în fiecare sâmbătă.
Arestările au fost efectuate în masă și în grabă, în condiții kafkiene.
Mărturiile studenților închiși – peste 300 – pentru că au participat la demonstrațiile împotriva arestării primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu, dezvăluie același modus operandi: arestări la domiciliu efectuate în zorii zilei de forțele de poliției, ducând la arest urmat de o ședință sumară. Peste 200 de protestatari au fost deja eliberați, iar aproape o sută rămân în detenție, în așteptarea unui proces.
Războiul comercial
Statele Unite: Șeful FED avertizează asupra inflației, a Wall Street-ului și a semiconductorilor
Jerome Powell, șeful puternicei Fed, a declarat miercuri, 16 aprilie, că se teme de perspectivele unei inflații susținute în Statele Unite din cauza ofensivei tarifare a lui Donald Trump. Suficient pentru a pune piețele înapoi în roșu.
Cutremurul războiului comercial lansat de Donald Trump continuă să se facă simțit. Bursa din New York a scăzut puternic miercuri, 16 aprilie. La închidere, indicele Nasdaq, care este concentrat în sectorul tehnologiei, a scăzut cu 3,07%, în timp ce Dow Jones a pierdut 1,73%. Dolarul a scăzut și el, scăzând cu 1,02% față de euro, până la 1,1398 dolari.
Deja în roșu la deschidere, piața americană a fost îngreunată de continuarea tensiunilor dintre Beijing și Washington, precum și de comentariile șefului băncii centrale americane (Fed), Jerome Powell. La un eveniment de la Chicago Economics Club, el a spus că „tarifele vor duce aproape sigur la o creștere cel puțin temporară a inflației”, cu posibilitatea ca „efectele inflaționiste să fie și ele persistente”.
China suspendă livrarea Boeing-urilor americane care au devenit prea scumpe
Confruntat cu creșterea taxelor vamale, Beijingul a decis marți, 15 aprilie, să oprească livrarea aeronavelor comandate de la gigantul aeronautic și a cerut companiilor aeriene chineze să nu mai cumpere de la companie.
Acest lucru ar putea alimenta și mai mult focul tensiunilor chino-americane. China a ordonat companiilor sale aeriene să suspende toate livrările de avioane de la producătorul american Boeing, pe fondul unui război comercial din ce în ce mai intens cu Statele Unite, a informat Bloomberg marți, 15 aprilie.
Informații confirmate câteva minute mai târziu de însuși Donald Trump. Președintele SUA a susținut pe rețeaua sa Truth Social că Beijingul a „renunțat” dintr-un contract „uriaș” cu producătorul de avioane Boeing, refuzând să livreze avioanele comandate.
China a cerut, de asemenea, companiilor aeriene ale țării „să oprească toate achizițiile de echipamente și piese de avioane de la companiile americane”, potrivit Bloomberg, citând oameni familiarizați cu problema. Aceste ordine au fost emise de autoritățile chineze în urma măsurilor vamale de represalii decise de Beijing săptămâna trecută. Nici Ministerul chinez de Externe, nici Boeing nu au răspuns.
Criză – Petrolul sub presiune din cauza tarifelor
Între războiul comercial al lui Trump și oferta sporită a OPEC+, prețurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Spectrul unei recesiuni globale întunecă și mai mult perspectivele pentru anul viitor.
Barometru geopolitic și indicator al sănătății economice globale prin excelență, prețul barilului de petrol reflectă în prezent incertitudinea piețelor, zguduite de vânturile în contra de la Casa Albă. Creșterea temerilor privind o recesiune globală, tarifele lui Donald Trump și decizia paralelă a OPEC+ de a-și crește oferta mai repede decât se aștepta, au făcut ca prețul țițeiului să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani în aprilie, sub 60 de dolari pe baril.
Perspectivele nu se îmbunătățesc: analiștii din industrie, de la Wall Street la Agenția Internațională pentru Energie (IEA) la OPEC, și-au revizuit cu toții previziunile în scădere pentru restul anului și pentru 2026.
În raportul său recent publicat pe piața petrolului, AIE a redus previziunile din acest an pentru creșterea cererii cu aproape o treime, de la 1,03 milioane de barili pe zi la 730.000, deoarece „escaladarea tensiunilor comerciale a avut un impact negativ asupra perspectivelor economice”. Aproximativ jumătate din această scădere se datorează cererii reduse din Statele Unite și China.
Informațiile esențiale ale săptămânii despre războiul dintre Rusia și Ucraina
- Trump și Rubio devin nerăbdători să înceteze războiul din Ucraina sau să abandoneze negocierile de încheierea războiului
- Noi lovituri rusești asupra Harkovului și Sumî
- Acordul asupra mineralelor ucrainene
„Statele Unite au alte priorități” decât Ucraina, potrivit Casei Albe
După ce secretarul de stat american Marco Rubio a amenințat vineri, 18 aprilie, că Washingtonul se va retrage din negocierile menite să pună capăt ostilităților din Ucraina, a venit rândul lui Donald Trump să dea cu pumnul în masă. Președintele SUA a avertizat că Statele Unite sunt gata să meargă mai departe „foarte curând”, deoarece discuțiile separate cu Kievul și Moscova au stagnat.
„Nu există un număr specific de zile, dar vrem să rezolvăm acest lucru rapid”, a spus Trump, la Casa Albă.
Joi, americani, europeni și ucraineni s-au întâlnit la Paris pentru a încerca să se coordoneze asupra poziției pe care trebuie să o adopte față de Moscova pentru a permite încheierea invaziei ruse.
După participarea la această întâlnire, secretarul de stat american, Marco Rubio a amenințat că „va merge mai departe” dacă SUA va considera că pacea „nu este posibilă”. Declarația este în contrast cu cuvintele lui Donald Trump, care a promis în timpul campaniei sale electorale că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. „Statele Unite au alte priorități”, a spus Marco Rubio la părăsirea Franței, afirmând că Washingtonul nu vrea ca problema ucraineană să dureze „săptămâni și luni”.
Ordinul lui Putin de a nu lovi site-urile energetice din Ucraina „a expirat”, spune Kremlinul
Ordinul dat pe 18 martie de președintele rus Vladimir Putin de a opri atacurile asupra site-urilor energetice din Ucraina pentru 30 de zile „a expirat”, a anunțat vineri Kremlinul. „Luna [moratoriului] a expirat într-adevăr. „În acest moment, nu au existat alte instrucțiuni de la comandantul suprem, președintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare a AFP. El a confirmat astfel sfârșitul, din partea rusă, a acestui moratoriu fragil pe care l-au încălcat reciproc Moscova și Kievul.
Doi morți și zeci de răniți în loviturile rusești asupra Harkovului și Sumî
Atentatele rusești au provocat încă doi morți și cel puțin 40 de răniți peste noapte de joi până vineri la Harkov și Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene. La Harkov, o persoană a murit și aproximativ 40 au fost rănite, potrivit unui raport preliminar, a declarat primarul orașului, Igor Terekhov, pe Telegram.
Primarul a precizat că arma folosită a fost „o rachetă balistică de tip cluster, ceea ce explică de ce zona afectată era foarte mare” . Au fost lovite peste 20 de clădiri de locuit. Guvernatorul local Oleg Synegubov a subliniat că atacul a vizat o „zonă dens populată din Kharkiv”.
Duminică, o misilă rusă a ucis 35 de persoane, la Sumî stârnind reacții puternice din partea țărilor occidentale, în contrast cu răspunsul prudent american. Orașele ucrainene sunt ținta atacurilor rusești aproape zilnic, în ciuda recentelor încercări ale Statelor Unite de a aduce părțile în conflict la discuții menite să pună capăt a peste trei ani de lupte.
După întâlnirea de la Paris, Kiev salută „o discuție constructivă și pozitivă”
Aceste ultime lovituri au avut loc în timp ce discuțiile inițiale cu privire la Ucraina, care implică americani, europeni și ucraineni au avut loc joi la Paris, înaintea unei viitoare întâlniri de la Londra. Loviturile au avut loc într-un moment în care negocierile de încetare a focului lansate de Washington stagnează și europenii încearcă să-și facă auzită vocea. Emmanuel Macron a salutat pe X o „discuție pozitivă și constructivă” despre Ucraina, considerând că „toți împărtășim aceeași dorință de pace”, la mai bine de trei ani de la invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.
Președinția ucraineană a salutat, de asemenea, „o discuție constructivă și pozitivă”, înainte de a sublinia „importanța aspectului umanitar, în special întoarcerea copiilor ucraineni strămutați forțat în Rusia și eliberarea prizonierilor de război și a ostaticilor civili”.
De la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat anterior pe trimisul american Steve Witkoff, care a participat și el la discuții, că a „adoptat strategia rusă”.
Moscova, la rândul ei, i-a acuzat pe europeni că vor să „continue războiul” şi a considerat că „multe ţări” încearcă să „perturbe” dialogul bilateral renascut dintre Moscova şi Washington.
Trump redeschide calea către un acord privind mineralele ucrainene
Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea mineralelor strategice în Ucraina va fi semnat „joia viitoare”, în timp ce Kievul a anunțat că a semnat un „memorandum de intenții” pe acest subiect cu Washingtonul.
„Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui memorandum de înțelegere care deschide calea către un acord de parteneriat economic și crearea Fondului de investiții pentru reconstrucția Ucrainei”, a declarat prim-vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko la X.
Kievul și Washingtonul plănuiseră să semneze un acord privind extracția mineralelor strategice din Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, dar schimburile aprinse între Donald Trump și Volodymyr Zelensky la Casa Albă în februarie le-au oprit temporar activitatea. Trump dorește ca acordul, care urmărește să acorde Statelor Unite redevențe pentru profiturile din exploatarea resurselor ucrainene și a mineralelor rare, să fie o compensație pentru miliardele de dolari în ajutor militar acordat Ucrainei de predecesorul său, Joe Biden.
Vreme severă în Italia: trei oameni găsiți morți. 5.000 de familii au rămas fără curent electric
Numărul morților din aceste furtuni italiene este în creștere. Două persoane dispărute după ce ploile abundente au lovit nordul Italiei au fost găsite moarte vineri, 18 aprilie, potrivit ultimelor anunţuri ale pompierilor, ridicând numărul morţilor la trei. Cadavrele unui bărbat de 64 de ani și ale fiului său de 33 de ani, a căror mașină a fost luată de un torent inundat, au fost descoperite în apropiere de Vicenza, în Veneto.
5.000 de familii au rămas fără curent electric, joi seară, în Valea Aostei
La fel ca Alpii francezi și elvețieni, nordul Italiei a fost lovit joi, 17 aprilie, de ploi abundente care s-au transformat în ninsoare la altitudini mai mari, ducând la numeroase drumuri închise din cauza alunecărilor de teren și inundațiilor. Zeci de persoane au fost evacuate, uneori cu animalele lor de companie, din zonele inundate. În Valle d’Aosta, în jur de 5.000 de familii au rămas fără curent joi seară, potrivit managerului local al rețelei electrice.