Termocentrala Rovinari, închisă temporar pentru a se evita riscul de blackout

Publicat: 19 apr. 2025, 13:24, de Ionut Jifcu, în Energie , ? cititori
Termocentrala Rovinari, închisă temporar pentru a se evita riscul de blackout
sursa foto: Facebook

Termocentrala Rovinari a fost închisă temporar, pentru prima oară în 30 de ani, din cauza riscului de blackout.

Termocentrala Rovinari, închisă

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Termocentrala Rovinari a fost închisă temporar din cauza riscului de producție excesivă de energie electrică, ce ar fi putut duce la un dezechilibru în sistemul energetic național, cu posibilitatea unui blackout, potrivit Antena 3 CNN. În prezent, centrala nu mai produce energie, iar Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcționează doar cu un singur grup energetic, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă, având în vedere că, potrivit angajaților de la Rovinari, în ultimii 30 de ani, centrala nu a fost niciodată oprită de la funcționare.

Măsurile au fost luate ca urmare a riscului de surplus în producția de energie, o situație care ar fi putut cauza probleme serioase la nivelul termocentralelor din țară. Conducerea CEO, în colaborare cu Ministerul Energiei, a decis astfel oprirea temporară a termocentralei pentru a preveni orice disfuncționalități grave în sistemul energetic.

Anul acesta, cu ocazia Paștelui catolic și ortodox, se estimează un consum redus de energie electrică, în mare parte datorită sărbătorilor, dar și datorită temperaturilor mai ridicate, care ar putea stimula producția din surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană. Acest fenomen de producție excesivă de energie regenerabilă, care nu este consumată imediat, poate genera dezechilibre în rețea, iar autoritățile se asigură că nu vor apărea astfel de probleme majore.

În plus, autoritățile au anunțat că, pentru a menține stabilitatea rețelei electrice, cele două reactoare de la Cernavodă vor funcționa cu o putere redusă de până la 20% pentru fiecare unitate. Aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu de gestionare a sistemului energetic în perioada sărbătorilor, atunci când cerințele de energie sunt mai mici, dar riscurile de dezechilibre rămân semnificative.

Precizările ministrului Energiei

Săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe a Comandamentului Energetic, ministrul Sebastian Burduja a precizat că perioada critică va fi în prima zi de Paște, duminică, între orele 11:00 și 16:00, când consumul ar putea scădea la doar 2.500 MW, aproape jumătate din valoarea unui consum obișnuit de duminică. Astfel, pentru a ajusta producția de energie la cerințele mai mici, autoritățile au stabilit măsuri concrete pentru fiecare tip de producător de energie.

Astfel, Hidroelectrica va opri hidroagregate, iar debitul Dunării, aflat în scădere, va contribui la limitarea producției de energie hidro. De asemenea, Nuclearelectrica va reduce producția cu până la 40%, iar Elcen va opri unitățile de producere a energiei electrice, menținând doar cazanele de apă fierbinte. Complexul Energetic Oltenia va funcționa la o capacitate minimă, activând doar două grupuri energetice la 80 MW fiecare.

Pentru a compensa acest consum scăzut, vor fi activate sisteme de pompaj la hidrocentrale, cum ar fi Lotru-Ciunget, care vor contribui cu aproximativ 50 MW. În plus, vor fi utilizate bateriile de stocare a energiei, care au ajuns la o capacitate de aproape 400 MWh, pentru a menține echilibrul în rețea.

Ministrul Burduja a solicitat și sprijinul prosumatorilor, încurajându-i să își oprească invertoarele în această perioadă pentru a preveni injectarea surplusului de energie în rețea, care ar putea destabiliza sistemul.

În ciuda măsurilor de ajustare, ministrul Energiei a dat asigurări că nu există riscuri de blackout. Burduja a subliniat că echipele de specialiști vor monitoriza constant situația și vor interveni rapid, chiar și în timpul sărbătorilor. „În energie nu există sărbători. Nici pentru mine nu vor fi sărbători”, a spus acesta, asigurându-i pe români că riscurile de întrerupere a alimentării cu energie sunt minime.

Ministrul a încheiat prin a puncta că, deși au fost anunțate de mai multe ori riscuri de blackout în trecut, situațiile respective nu s-au materializat, datorită unui sistem energetic flexibil și echipelor bine pregătite.