Cel mai mare ou de Paște din lume – cât un bloc cu cinci etaje
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/ou-imens-Guiness-World-Records.jpg)
Cel mai mare ou de Paște din lume a fost realizat în orașul Pomerode din Brazilia. Acesta intrat în Cartea Recordurilor datorită dimensiunilor sale impresionante. Pe cealaltă parte a globului, britanicii de la Cadbudy au realizat un ou de ciocolată de 90 cm și 45 de kilograme.
Cel mai mare ou de Paște din lume
Pomerode, un oraș din sudul Braziliei cu puternice influențe germane, a construit cel mai mare ou de Paște din lume. Acesta măsoară 16 metri înălțime și peste 8 metri lățime – aproape cât un bloc cu cinci etaje. Construcția a durat 48 de zile și a fost realizată din oțel sudat, acoperit cu spumă și pânză impregnate cu rășină. Pictura a fost realizată manual.

Sursa foto: Guiness World Records / Cel mai mare ou de Paște din lume
Designul oului a fost inspirat de lucrările artistei locale Silvana Pujol, renumită pentru stilul său unic aplicat pe ouă de dimensiuni extreme. Una dintre lucrările sale a fost transpusă la scară, de artistul João Siqueira, pe suprafața oului gigantic. Acesta a fost prezentat publicului în cadrul festivalului Osterfest, cel mai important eveniment din oraș dedicat Paștelui, care atrage anual peste 200.000 de turiști. Pomerode nu este la primul record de acest gen. În 2017, orașul a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare copac de Paște, decorat cu peste 82.000 de ouă.
Cel mai mare ou de ciocolată realizat vreodată de Cadbury
În Marea Britanie, compania Cadbury a prezentat în premieră cel mai mare ou de ciocolată creat vreodată de companie. Acesta a fost expus la Cadbury World, în Birmingham, și măsoară 90 cm înălțime. Oul a fost umplut cu fondant, ceea ce a făcut să ajungă la greutatea impresionantă de 45 de kilograme.
Deși este complet comestibil, acesta nu este destinat consumului. Învelișul său a fost pictat manual să arate ca și cum ar fi învelit în folia de aluminiu specifică Cadbury.
Chocolatierii Terry Collins și Dawn Jenks au lucrat două zile și jumătate pentru a modela oul. Dorința lor a fost aceea de a crea ceva memorabil pentru sezonul pascal.
„Am fost tentați să gustăm puțin în timpul realizării, nu o să mint”, a recunoscut Collins, într-un interviu pentru BBC Radio 5 Live.
De-a lungul anilor, ouăle de Paște au depășit sfera simbolurilor religioase și au devenit adevărate forme de artă sau spectacole de creativitate. Orașul Kolomyia din Ucraina găzduiește un muzeu dedicat ouălor pictate tradițional. Clădirea muzeului „Pysanka Museum” are forma unui ou uriaș și adăpostește peste 10.000 de exponate.