Stadiul celei mai aşteptate autostrăzi din România:„Suntem foarte aproape să vedem luminița de la capătul tunelului” (VIDEO)

Publicat: 20 apr. 2025, 14:22, de Ionut Jifcu, în Administratie , ? cititori
Stadiul celei mai aşteptate autostrăzi din România:„Suntem foarte aproape să vedem luminița de la capătul tunelului” (VIDEO)
sursa: Pexels

Una dintre cele mai dorite și necesare autostrăzi din România, Comarnic–Brașov, pare că se apropie, în sfârșit, de un moment decisiv.

Comarnic-Braşov, una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România

După zeci de ani marcați de promisiuni, amânări și proiecte abandonate, acest tronson strategic, care promite să decongestioneze traficul sufocant de pe Valea Prahovei, se află într-un stadiu avansat al elaborării studiului de fezabilitate.

Tudor Duțu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, a declarat recent că documentația este în faza de analiză la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), aflată sub coordonarea Ministerului Transporturilor. Finalizarea acestui studiu este așteptată la începutul anului viitor și va reprezenta o piatră de hotar pentru acest proiect mult-așteptat.

„Suntem foarte aproape să vedem luminița de la capătul tunelului”, a spus Duțu, pentru newsbv.ro, sugerând că odată cu încheierea studiului de fezabilitate se va putea trece la următoarele etape: proiectarea tehnică, execuția lucrărilor și decizia finală privind investiția.

Autostrada Comarnic–Brașov, cu o lungime estimativă între 50 și 60 de kilometri, va lega Muntenia de Transilvania printr-o infrastructură modernă, care va include viaducte și tuneluri, adaptate terenului montan dificil. Traseul va începe din Comarnic și se va încheia la Brașov, ocolind zonele critice de trafic precum Sinaia, Bușteni și Azuga.

Proiectul, propus inițial în anii 2000, a fost etichetat ironic „autostrada imposibilă”, din cauza încercărilor repetate, dar eșuate, de realizare a sa – majoritatea prin parteneriate public-private, care s-au blocat din motive birocratice, financiare sau tehnice.

Pentru a depăși aceste obstacole, noua abordare a pus accentul pe optimizarea soluțiilor tehnice și pe respectarea unui buget realist.

„Este important ca autostrada să fie realizabilă, nu doar pe hârtie”, a subliniat Tudor Duțu, adăugând că durabilitatea și siguranța nu trebuie sacrificate în favoarea costurilor reduse.