Cum făceau romanii evaziune fiscală şi care erau pedepsele aplicate acum aproape 2.000 de ani
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/papirus-roman-colaj.jpg)
Un papirus redescoperit recent în arhivele Autorității pentru Antichități din Israel scoate la lumină un caz spectaculos de evaziune fiscală, desfășurat în provincia romană Iudeea, în jurul anului 130 d.Hr., în timpul împăratului Hadrian.
Evaziune fiscală, în Imperiul Roman
Documentul, găsit inițial de negustori beduini în deșertul Iudeii, conține notițele unui procuror roman și un rezumat juridic al audierilor într-un proces care, deși nu a fost cel mai faimos din istorie, ar fi putut avea consecințe letale pentru cei implicați, potrivit New York Times.
În centrul cazului se aflau doi bărbați: Gadalias, fiul decăzut al unui notar local, și Saulos, complicele său, considerat creierul operațiunii. Cei doi au pus la cale o schemă ingenioasă pentru a evita plata taxelor impuse de Imperiul Roman pe comerțul și eliberarea sclavilor. Sclavii erau vânduți fictiv unui complice din Arabia, dispăreau „pe hârtie”, iar taxele — între 4% și 5% — nu mai erau achitate. În realitate, aceștia rămâneau în posesia lui Saulos sau erau eliberați ilegal.
Pentru a ascunde urmele fraudei, Gadalias ar fi falsificat acte notariale, profitând de cunoștințele juridice dobândite în familie. Cei doi se pare că au mituit și autorități locale pentru protecție. Procesul s-a desfășurat într-un climat tensionat, la scurt timp înainte de revolta condusă de Simon bar Kochba, ceea ce a amplificat suspiciunile autorităților romane față de supușii evrei.
Rezultatul procesului nu este cunoscut, dar istoricul Anna Dolganov, care a descifrat papirusul, crede că pedepsele puteau varia de la exil și muncă silnică până la execuție publică. Cazul oferă o fereastră rară spre modul în care funcționa justiția romană în provincii și evidențiază tensiunile dintre Imperiu și comunitățile locale marginalizate.