Cel mai vechi ou de Paște, descoperit din întâmplare. A fost decorat cu secole în urmă

Publicat: 20 apr. 2025, 22:27, de Alice Călin, în Cultură , ? cititori
Cel mai vechi ou de Paște, descoperit din întâmplare. A fost decorat cu secole în urmă
Sursa Foto - Institutul Ucrainean de Arheologie

Cel mai vechi ou de Paște cunoscut până acum a fost descoperit de arheologi în orașul Lviv, în vestul Ucrainei. Acesta a fost găsit în timpul unor lucrări de renovare la o casă veche, într-o fostă fântână. Oul, vechi de cinci secole, oferă o perspectivă rară asupra tradițiilor medievale din regiune.

Cel mai vechi ou de Paște, o descoperire cu valoare istorică

Arheologii au găsit oul decorat în anul 2013, atunci când muncitorii care renovau o casă din localitatea Lviv au descoperit o fântână medievală. Potrivit Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Naționale de Științe din Ucraina, puțul fusese folosit inițial pentru colectarea apelor subterane. După un incendiu de amploare, care a distrus o mare parte orașului în anul 1527, acesta a fost transformat în groapă de gunoi, notează LiveScience.

Oul decorat provine, cel mai probabil, de la o rață. Acesta era așezat într-un strat gros de cărbune, alături de vase ceramice, ustensile mici și alte obiecte din piele, lemn și metal. Această asociere sugerează că obiectele au fost aruncate în puț în timpul procesului de curățare a orașului după incendiu. Deși extrem de fragil, oul s-a păstrat aproape intact. A suferit daune pe doar 2 centimetri pătrați din suprafața totală.

Tehnică tradițională și moștenire culturală

Decorarea ouălor de Paște folosind metode tradiționale este cunoscută în Ucraina sub denumirea de „pysanka”. Aceasta este realizată printr-o tehnică specială de rezistență la ceară. Tehnica presupune „scrierea” cu ceară a unor modele decorative pe coaja oului, urmată de vopsirea acestuia. La final, ceara este îndepărtată, iar desenul rămâne imprimat pe coaja vopsită.

Practicile de decorare a ouălor au o istorie îndelungată în Europa Centrală. Arheologii au descoperit ouă ceramice datând din secolul al XII-lea, iar unii cercetători consideră că tradiția ar putea avea origini în epoca pietrei, în cultura Cucuteni-Trypillia. În tradițiile păgâne premergătoare creștinismului, ouăle simbolizau natura și renașterea. Ulterior, acesta a fost preluat de creștinism, oul devenind un simbol al Învierii lui Hristos.

Astăzi, în Ucraina, decorarea pysanky rămâne o tradiție importantă. În 2024, UNESCO a inclus arta decorării ouălor ucrainene pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Prin această decizie, se recunoaște valoarea istorică și culturală a acestui obicei tradițional.

Cel mai vechi ou de Paște este în prezent expus la Muzeul Pysanka din Kolomyia, alături de alte exemplare. Exponatele, extrem de fragile, ilustrează continuitatea unei tradiții ce a dăinuit de-a lungul secolelor, în ciuda unei istorii marcate de conflicte și de influențe culturale deiverse.