Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte

Publicat: 21 apr. 2025, 13:36, de Radu Caranfil, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte
Papa Francisc

Pe 21 aprilie 2025, a murit Papa Francisc. Dar moartea lui nu este doar sfârșitul unui pontificat. Este încheierea unei vieți în care harul n-a stat doar în cuvinte – ci în alegeri. În renunțări. În rănile pe care le-a purtat cu demnitate. A fost viața unui om care a ajuns la Dumnezeu prin toți ceilalți oameni.

Copilul timid din Buenos Aires

Jorge Mario Bergoglio s-a născut pe 17 decembrie 1936 într-o familie modestă de imigranți italieni. Tatăl său era funcționar la o cale ferată. Mama – casnică. Nu s-a născut cu nimic sacru în ochi. Avea o timiditate cronică și o sănătate fragilă. Dar avea și o curiozitate rară – pentru viețile celorlalți.

Pe la 21 de ani, o pneumonie severă i-a scos un plămân. A fost primul contact real cu ideea de „limite”. A înțeles atunci ce înseamnă fragilitatea trupului. Și poate, în acea cameră de spital, a început o conversație tăcută cu Dumnezeu.

Iubirea care n-a fost să fie

Puțini știu – și el a povestit rar – că a fost îndrăgostit. O fată. O viață posibilă, dar neviețuită. A spus într-un interviu că i-a spus cândva: „Dacă nu mă căsătoresc cu tine, mă fac preot.” Nu știm dacă era glumă sau chemare. Dar a fost, fără îndoială, un moment de cumpănă. A iubit, și tocmai asta l-a făcut să aleagă o altă formă de iubire. Nu una exclusivă, ci una universală, necondiționată.

Portar de noapte, tehnician, om

Înainte să intre în seminar, Jorge a muncit. A fost portar de noapte la un club. A lucrat într-un laborator de chimie alimentară. Și-a câștigat pâinea, a respirat aerul celor care nu se nasc pe scara rulantă spre ierarhii. Nu s-a pregătit să fie sfânt. A fost, mai întâi, om printre oameni. De acolo i s-a tras modestia. Și de acolo i s-a tras disprețul sincer pentru fastul inutil.

Iezuit în Argentina dictaturii

A devenit preot, apoi iezuit. Și exact atunci, Argentina intra în iad: dictatura militară, dispariții, torturi, teroare. Între 1973 și 1979, a fost provincialul Ordinului Iezuit în Buenos Aires. A fost acuzat că a tăcut. Că n-a fost suficient de curajos. Că n-a denunțat. Dar, retrospectiv, mulți i-au recunoscut tăcerea strategică și protecția discretă pe care a oferit-o celor persecutați.

N-a fost un revoluționar cu megafon. A fost un scut tăcut pentru unii. Și un vinovat suspect pentru alții. Și poate că nici nu-i trebuia altceva decât acest conflict etern cu istoria – pentru că, într-un fel, a rămas mereu un om cu traume nevindecate.

Arhiepiscopul care mergea cu tramvaiul

Ca arhiepiscop de Buenos Aires, a refuzat palatul episcopal. A locuit într-un apartament modest. Își gătea singur. Mergea cu metroul. N-avea mașină de serviciu. N-avea șofer. Avea însă o inteligență vie și o inimă deschisă.

Când Papa Benedict și-a dat demisia, nimeni nu se gândea la el. Era prea simplu. Prea discret. Prea argentinian. Și tocmai asta l-a făcut alegerea perfectă pentru o Biserică obosită de scandaluri, de turnuri de fildeș, de nepăsare.

Un papă cu rucsac

Când a ieșit pe balconul Vaticanului, în martie 2013, a spus doar „bună seara”. A refuzat mantia de catifea. A refuzat pantofii roșii. A cerut să rămână în rucsacul lui. Nu voia să fie „înscăunat”, voia să rămână în mers. A schimbat Vaticanul nu prin dogmă, ci prin prezență. Prin stil. Prin decizii mici, dar uriașe în simbol.

Papa Francisc n-a fost o figură. A fost un suflet cu o voce caldă, care a îndrăznit să spună că Biserica trebuie să iasă din ea însăși. Să miroasă a stradă. Să coboare printre oameni. Să iubească mai mult decât să judece.

Și totuși, cine a fost el?

Un tânăr care a pierdut un plămân. Un bărbat care a pierdut o iubire. Un iezuit care a traversat dictatura. Un episcop care a refuzat privilegii. Un papă care a căutat mereu marginea – pentru că acolo stă Hristos, nu în centru.

Poate cel mai frumos lucru despre Papa Francisc e că n-a vrut niciodată să fie perfect. A vrut să fie aproape. Asta e rar. Asta e sfânt.