România a evitat o criză energetică de Paște. Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă

Publicat: 21 apr. 2025, 21:20, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
România a evitat o criză energetică de Paște. Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România a trecut cu bine de cea mai delicată perioadă pentru rețeaua energetică: prima și a doua zi de Paște. Autoritățile au reușit să evite suprasolicitarea sistemului și eventuale pene de curent care ar fi afectat milioane de români.

Românii au avut un Paște în lumină

Sebastian Burduja a subliniat că presiunea cea mai mare asupra rețelei a fost resimțită în zonele București, Craiova și Slatina. Aici s-au înregistrat supratensiuni care ar fi putut destabiliza întregul sistem dacă nu erau gestionate prompt.

„Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic național în această perioadă – prima și a doua zi de Paște”, declară, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat că pregătirile nu au început cu câteva zile înainte, ci cu trei săptămâni în avans. Sub coordonarea Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, echipele tehnice au elaborat numeroase scenarii de intervenție, au analizat prognozele meteo și au revizuit fiecare detaliu legat de funcționarea rețelei.

Una dintre măsurile pregătite, dar care nu a fost necesară, viza reducerea controlată a producției de energie la cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Burduja a afirmat că s-a luat în calcul o scădere cu 40% a capacității, însă, din fericire, nu a fost nevoie de această măsură. Cele două unități au funcționat normal, furnizând energie „în bandă”, adică în mod constant, fără fluctuații.

„Am început, prin eforturile Dispecerului Energetic Național (DEN) – Transelectrica, să pregătim buna funcționare a sistemului energetic în zilele de Paște încă de acum 3 săptămâni. Am avut numeroase scenarii, analize, planuri de acțiune și măsuri. În toată această perioadă am monitorizat constant prognozele meteo și am rediscutat fiecare detaliu în parte”, spune Burduja.

Hidrocentralele, în prim-plan: oprire graduală în noaptea de Înviere

Un alt element-cheie în menținerea echilibrului l-a reprezentat gestionarea producției hidrocentralelor. În noaptea de Înviere, autoritățile au început oprirea treptată a acestora, pentru a evita supraproducția. Astfel, dacă sâmbătă seara acestea generau aproximativ 2300 MW, până în după-amiaza zilei de Paște producția scăzuse la doar 270 MW.

Această decizie a fost una strategică, menită să evite suprasarcina pe rețea în condițiile unui consum foarte scăzut, așa cum se întâmplă frecvent în zilele de sărbătoare.

„În noapte de Înviere am început oprirea hidrocentralelor, de la o producție de 2300 MW sâmbătă seara, am scăzut la 270 MW în după-amiaza zilei de Paște”, subliniază Burduja.

Ministrul Energiei a declarat că în orele de vârf ale zilei de luni – între 13:00 și 15:00 – consumul național s-a menținut la o valoare relativ mică pentru un stat de talia României: în jur de 2700 MW.

Burduja a subliniat că datorită planurilor bine puse la punct, toate acțiunile au fost coordonate cu precizie, astfel încât sistemul energetic național a fost în permanență echilibrat. Nu au existat probleme de adecvanță, adică lipsuri în acoperirea cererii de consum, și nici pe departe scenariul apocaliptic al unei „căderi în beznă”, vehiculat în trecut de anumiți analiști.