Principalele „eșecuri” ale Suveranului Pontif, Papa Francisc, văzute de anumiți oameni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/papa-Francisc-1.jpg)
Papa Francisc a fost recunoscut ca un suveran pontif implicat politic și cu un palmares mixt, chiar controversat. Printre actele sale cele mai comentate se regăsesc lupta împotriva scandalurilor sexuale din Biserică, porți închise pentru preoție a bărbaților căsătoriți dar și o atenție mai mare pentru țările din sudul planetei și mai puțin pentru statele occidentale.
Papa Francisc nu a dorit să „deranjeze” tradițiile
De exemplu, Suveranul Pontif nu a pus problema deschiderii porților preoției pentru bărbaților căsătoriți sau a condamnării relațiilor între persoane de același sex, în ciuda sprijinului său pentru „o lege a uniunii civile”.
Lupta împotriva scandalurilor sexuale din Biserică
Un eșec major pentru Papă, potrivit bfmtv.fr , a fost lupta împotriva scandalurilor sexuale din Biserică.
Deși clerul a cerut „înfruntarea adevărului” și a susținut constant toleranța zero față de preoții agresori, lansând în special crearea de birouri de raportare în eparhii, acțiunile sale au fost dezamăgitoare, spune sursa citată.
Papa Francisc a refuzat să primească Comisia Independentă pentru Abuzul Sexual în Biserică, comisie înființată în Franța.
Secretul papal privind cazurile de agresiune sexuală a fost ridicat în 2019, dar în condiții extrem de stricte: victimele pot afla acum pedeapsa aplicată atacatorului lor, fără a avea acces la dosarul de anchetă, adică acuzațiile reținute de judecători sau motivele care au condus la decizia definitivă.
În ceea ce privește Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor, care trebuia să propună schimbări structurale în Biserică, activitatea ei a avut puține realizări.
O putere foarte concentrată spre Sud
De asemenea, Papa nu a reușit să extindă numărul creștinilor practicanți, care se prăbușește în Europa și scade în America Latină, în timp ce numărul botezaților crește în Africa și Asia.
De-a lungul mandatului său, Papa Francisc a favorizat călătoriile pe aceste continente, mai degrabă decât acțiuni prin țările occidentale. Irak, Republica Democrată Congo, Mongolia… Papa a vizitat ținuturi rar vizitate de suverani pontifici.
Succesor al Papei din sudul planetei?
Sunt așteptări ca mutarea geografică a Bisericii să continue și cu succesorul său. În timp ce Francisc a fost ales de 60 de europeni din 117 cardinali în 2013, numărul asiaticilor dintre potențialii alegători pentru un viitor papă s-a dublat. Acest lucru ar putea schimba profund echilibrul geografic din Vatican și ar deschide ușa unui succesor al Papei Francisc din sudul planetei.