Lumea arabă, de la președintele Libanului la Hezbollah, îl omagiază pe Papa Francisc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Pope-Francis-lands-in-United-Arab-Emirates-for-3-day-trip.jpg)
Papa Francisc, care a murit la vârsta de 88 de ani la reședința sa din Vatican, a fost omagiat luni, 21 aprilie, de liderii din lumea arabă a consemnat dpa.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a descris pe Papa Francisc, primul papă non-european, drept „o voce a păcii, iubirii și compasiunii”.
Șeicul Mohamed bin Zayed, președintele Emiratelor Arabe Unite, a transmis „cele mai profunde condoleanțe catolicilor din întreaga lume..Francisc și-a dedicat viața promovării principiilor conviețuirii și înțelegerii pașnice”, a scris el pe X. „Odihnească-se în pace”.
Președintele creștin al Libanului, Joseph Aoun, a descris moartea Papei drept „o pierdere pentru întreaga umanitate, pentru că a fost o voce puternică pentru dreptate și pace”.
Președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că papa a fost un „prieten credincios al poporului palestinian”, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene WAFA.
Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a transmis, la rândul său, „cele mai profunde condoleanțe fraților noștri creștini și surorilor noastre creștine din întreaga lume„. „Papa Francisc a fost admirat de toți ca Papa al oamenilor, pe care i-a unit, conducând cu bunătate, smerenie și compasiune. Moștenirea lui va continua să trăiască prin faptele sale bune și învățăturile sale”.
Consiliul Musulman al Bătrânilor, condus de Marele Imam al Egiptului Ahmed Al-Tayyeb, a notat că Francisc „și-a dedicat viața slujirii umanității și promovării valorilor dialogului, toleranței, conviețuirii, păcii și fraternității, sprijinindu-i neobosit pe cei vulnerabili, nevoiași, refugiați și strămutați”. A devenit „o figură religioasă istorică a cărei moștenire umanitară durabilă va inspira generațiile viitoare”, a subliniat grupul într-un comunicat pe rețeaua X.
Mișcarea pro-iraniană Hezbollah din Liban l-a evocat pe papa Francisc drept „un fidel al păcii, o voce împotriva războiului”, care „a lucrat cu profundă credință pentru a planta valorile dragostei, toleranței și construirii de punți între religii, civilizații și popoare în căutarea dialogului, înțelegerii și dreptății”.
Gruparea extremistă palestiniană Hamas a notat, la rândul său, că Francisc „avea poziții binecunoscute de promovare a dialogului interconfesional, făcând apel la înțelegere și pace între națiuni și la respingerea urii și rasismului”.