Călin Georgescu, modelul „candidatului-surpriză” imposibil de replicat în alegerile din 2025

Publicat: 22 apr. 2025, 09:19, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Călin Georgescu, modelul „candidatului-surpriză” imposibil de replicat în alegerile din 2025

Un candidat-surpriză de genul lui Călin Georgescu este foarte greu să mai apară, la alegerile din luna mai, toţi cei 11 implicaţi în cursa prezidenţială fiind persoane cu profiluri vizibile.

„Călin Georgescu este însuși sistemul“

Alegerile prezidențiale din 2025 se desfășoară într-un climat electoral tensionat și încărcat de incertitudine, în ciuda faptului că scena politică pare, la prima vedere, mai limpede decât în trecut. Excluderea unui candidat controversat, acuzat că ar fi beneficiat de sprijinul unor actori statali și nonstatali pentru a ajunge în turul al doilea al alegerilor anulate, nu a calmat spiritele. Dimpotrivă, tentația radicalismului și speranța într-un „salvator” antisistem continuă să atragă o parte semnificativă a electoratului dezamăgit de clasa politică tradițională.

Această dorință de schimbare radicală se manifestă adesea prin simpatii față de figuri politice cu discursuri naționaliste, suveraniste și retorică ruptă de convențiile democratice clasice. Un exemplu emblematic în acest sens a fost Călin Georgescu – un personaj enigmatic, promovat ca „mesia” antisistem, dar care, în viziunea analiștilor, a fost mai degrabă un produs strategic, nu o alternativă reală.

Potrivit politologului Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Georgescu nu a fost nicidecum un outsider, ci o construcție artificială, susținută de structuri de influență, probabil inclusiv din afara țării.

„Domnul Călin Georgescu este însuși sistemul. Nu se putea lupta cu sistemul de vreme ce activitatea sa predomina în sistem. A lucrat în Occident înainte de ’89, a fost prezent în cercurile diplomatice și birocratice – el este parte integrantă a acestui sistem”, a explicat Stanomir într-o declarație pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, profesorul nu crede că alegerile din 4 și 18 mai vor aduce surprize de genul Georgescu, întrucât candidații actuali sunt bine cunoscuți publicului. În cursă se află 11 politicieni cu profiluri vizibile, iar spațiul pentru apariția unui nou „Mesia” este, cel puțin pentru moment, limitat.

Totuși, pe fondul dezamăgirii tot mai adânci față de clasa politică și al neîncrederii cronice în instituții, ideea unui „candidat salvator” va continua să planeze asupra peisajului politic românesc.