Tranzacție strategică în industria feroviară. O companie maghiară preia majoritatea unei vechi firme românești
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/toby-wong-VZ7qxg8A7Zk-unsplash-scaled-uai-720x960-1.jpg)
Unul dintre cele mai vechi active industriale din România, cu rădăcini în epoca petrolului și o tranziție solidă spre sectorul feroviar, își schimbă acționarul majoritar. Petroutilaj-3DRD, firmă specializată în mentenanța și reparația de material rulant feroviar, a fost cedată în proporție de 76% de către grupul francez Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA (CFD) către compania maghiară de transport feroviar Train Europe Kft.
Fondată în 1899, compania din România a avut un istoric complex: de la furnizor al industriei petroliere în perioada interbelică, la uzină de stat în perioada comunistă și, ulterior, la privatizare și listare pe Rasdaq în 2002. În ciuda unui portofoliu de clienți relevanți – printre care și CFR SA, principalul operator național – societatea a intrat în insolvență în 2008 și, ulterior, în faliment, în 2016.
Ulterior, activele cheie – în special platforma industrială de aproape 8 hectare din Poiana Câmpina – au fost preluate de filiala românească a CFD, care a redenumit entitatea Petroutilaj-3DRD. Compania a fost reconstruită parțial, cu un efectiv redus la 55 de salariați, dar a înregistrat în continuare dificultăți financiare, cu o pierdere de peste 160.000 euro în 2023, la o cifră de afaceri de 1,52 milioane euro.
O dublă mișcare strategică
În acest context, Train Europe Kft – companie cu sediul în Ungaria și licență de operator activă în România din 2023 – a preluat pachetul majoritar al Petroutilaj-3DRD, într-un acord semnat în ianuarie 2025, dar neînregistrat încă oficial la ONRC. Călin Grațian, fost vicepreședinte al grupului Grampet și o figură-cheie în transportul feroviar regional, a reprezentat cumpărătorul în tranzacție și a fost numit administrator alături de Marian Stoica, și el fost angajat Grampet, potrivit Profit.ro.
În opinia analiștilor economici, această mișcare marchează o dublă direcție strategică. Pe de-o parte, CFD își repoziționează afacerea pe segmentul de producție de material rulant nou. Pe de altă parte, Train Europe își consolidează amprenta industrială în România, cu scopul clar de a transforma Poiana Câmpina într-un hub regional de reparații și, potențial, producție.
Grampet – numitorul comun
Grupul Grampet, condus de omul de afaceri Gruia Stoica, nu este străin de această poveste. Deține deja în Ungaria compania Train Hungary Maganvasut Kft, lider de piață și principalul competitor feroviar privat din regiune, cu un rulaj de peste 34 milioane euro.
Relația dintre Train Hungary și Train Europe a fost tensionată în trecut din cauza unor litigii de marcă și branding – încheiate recent în favoarea Train Hungary – dar prezența comună a foștilor manageri Grampet în ambele entități ridică întrebări interesante privind alinierea intereselor.
Cu o cerere internă relativ solidă și o presiune constantă pe marjele de profit din sectorul feroviar, succesul viitor al Petroutilaj-3DRD va depinde de capacitatea noilor acționari de a eficientiza producția și de a atrage proiecte cu valoare adăugată mai mare.