A devenit operaţional Programul Noua Casă 2025. Buget de 500 milioane lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/noua-casa-casa-noua-pexels-karolina-grabowska-nou4506270-scaled.jpg)
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat marți că programul „Noua Casă 2025” este activ, după ce Ministerul Finanțelor a aprobat plafonul de garantare de 500 milioane de lei, sumă care a fost deja alocată celor 13 instituții financiare participante în acest an.
Programul Noua Casă 2025, operaţional
Potrivit FNGCIMM, programul rămâne o opțiune avantajoasă pentru românii care vor să-și achiziționeze o locuință, oferind un avans minim de doar 5% și un comision de administrare redus, de 0,15% anual, aplicat la soldul garanției. De asemenea, „Noua Casă” continuă să ofere beneficii importante și din punct de vedere al costurilor notariale, acestea fiind reduse cu 30% față de nivelul pieței, pentru o serie de acte necesare achiziției locuinței.
Băncile înscrise în program și care au primit plafoane de garantare din partea FNGCIMM sunt:
- Alpha Bank
- BCR
- BRD-GSG
- CEC Bank
- Banca Transilvania
- ING Bank
- Raiffeisen Bank
- Libra Internet Bank
- EXIM Banca Românească
- Unicredit Bank
- Garanti Bank
- Vista Bank
- Techventures Bank
Cei interesați pot apela la oricare dintre aceste instituții pentru întocmirea dosarului de credit și trimiterea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.
Rezultate impresionante în cei peste 15 ani de la lansare
Pentru facilitarea accesului la program, FNGCIMM a publicat pe site-ul său oficial (www.fngcimm.ro) informații complete despre condițiile de eligibilitate, actele necesare și pașii pentru accesarea creditului garantat de stat. De asemenea, beneficiarii sunt încurajați să consulte Ghidul „Noua Casă 2025”, disponibil online.
De la lansarea Programului Prima Casă, în 2009, și până la finalul lui 2024, FNGCIMM a acordat 334.048 garanții, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, sprijinind acordarea de credite în valoare de peste 64 miliarde lei. Rata de neplată efectivă a garanțiilor este una extrem de redusă, de doar 0,35%, situându-se sub media de neperformanță a creditelor în sistemul bancar pentru persoanele fizice.