Se naște un nou bloc militar: Alianța Nordului

Publicat: 23 apr. 2025, 13:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Se naște un nou bloc militar: Alianța Nordului
Foto: BAE Systems

Țările nordice vor să facă o achiziție comună de vehicule militare. Este vorba despre Suedia, Norvegia, Lituania și Finlanda. Această acțiune n-ar face decât să pună în operă o intenție care deja se prefigura de mai multă vreme.

Specialiștii din Suedia, Lituania, Norvegia și Finlanda analizează posibilitatea de a realiza o achiziție coordonată a vehiculului de luptă pentru infanterie CV90 de la BAE Systems. Anunțul a fost făcut marți de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, potrivit Reuters.

Kristersson a declarat într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său lituanian, Gintautas Paluckas, că țările au discutat despre achiziționarea a „câteva sute” de vehicule CV90. El a mai spus că este în curs de elaborare o declarație de intenție privind cooperarea.

CV90 este produs de o filială suedeză a BAE Systems din Marea Britanie, cea mai mare companie de apărare din Europa.

Țările nordice se unesc, în fața amenințării comune

Cele patru state nordice principale se numără printre cele mai mari donatoare de ajutor militar pentru Ucraina, raportat la populație, și au demarat o restructurare regională a securității, mai puțin dependentă de SUA. Niciuna nu s-ar putea apăra singură de Rusia. Dar, împreună, au o economie comparabilă cu cea a Mexicului – sau aproape la fel de mare ca a Rusiei.

După aderarea Suediei și Finlandei la NATO, țările nordice au început să-și unească forțele. Suedia deține o industrie de apărare avansată, producând submarine, tancuri de luptă și avioane supersonice. Norvegia are capacități maritime de luptă și supraveghere în zona arctică. Finlanda are una dintre cele mai mari armate permanente și forțe de artilerie pe cap de locuitor din Europa. Iar Danemarca are forțe speciale cu decenii de experiență în misiuni periculoase din Afganistan și Irak.

Avem o grupare regională cu resursele necesare pentru a dezvolta o bază industrială de apărare integrată, precum Germania, dar cu o percepție a amenințării și o voință politică complet diferite”, spune Eric Ciaramella, expert la Carnegie Endowment for International Peace.

Țările nordice au o politică de securitate unitară pentru prima dată de pe vremea Uniunii de la Kalmar, în secolul XV”, a afirmat Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, acum ministru de Finanțe al Norvegiei. „Au înțeles importanța cooperării militare profunde, așa cum nu s-a mai văzut de secole.”

Nordicii și-au unit deja forțele aeriene, creând un Comandament Aerian Comun în 2023. Anul trecut, au stabilit un plan de apărare comună până în 2030 prin cooperarea Nordic Defense Cooperation (NORDEFCO).

S-a pierdut încrederea în SUA

Eforturile nordice sunt, însă, în mare parte, o corecție după deceniile de dezarmare post-Război Rece. Nevoia de reînarmare a crescut odată cu scăderea încrederii în SUA ca aliat de nădejde sub Trump. Nimeni nu simte acest lucru mai acut decât Danemarca, care se află în prima linie a confruntării cu Trump după ce acesta a amenințat că va anexa Groenlanda. Apărarea insulei arctice, de trei ori mai mare decât Texasul, se bazează pe șapte vase învechite, lipsite de arme și senzori, și o duzină de soldați.Mărirea cheltuielilor militare cu 70% în următorii doi ani a fost „un semn de panică”, recunoaște Peter Viggo Jakobsen de la Royal Danish Defence College. „Am pierdut încrederea în americani. De asta ne-am aruncat atât de vehement în cooperarea nordică – pentru că nu ne putem apăra singuri. Și, dacă NATO nu o poate face, nordicii sunt alternativa.”

O imagine pașnică a unei puteri respectabile

Deși imaginea globală a nordicilor este una pașnică, pregătirile militare au fost pe fază de mult. Finlanda poate mobiliza 280.000 de soldați în câteva săptămâni, iar aproape unu din șase finlandezi (900.000) sunt rezerviști. Țara chiar analizează retragerea din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal.Suedia, un motor al inovației militare, a trimis avioanele sale Gripen – proiectate pentru a opera pe piste scurte și a contracara aeronavele rusești – într-o misiune NATO de supraveghere. Tancurile suedeze Stridsvagn 122 sunt printre cele mai avansate din lume.În timp ce alte țări europene se chinuie să recruteze, Suedia refuză anual mii de tineri care doresc să servească – serviciul militar e obligatoriu, dar foarte selectiv.Un bloc nordic ca model pentru EuropaUniunea nordică ar putea deveni un model pentru alte grupări regionale, cum ar fi cele din jurul Mării Negre, spune Matti Pesu de la Finnish Institute of International Affairs. „Este un Plan B dacă NATO nu mai funcționează”, afirmă el.Pentru moment, însă, mesajul este clar: Nordicii nu mai stau la mila nimănui, notează The Wall Street Journal.