Renaște un punct strategic al transporturilor. Investiția care va schimba soarta unui oraș

Publicat: 23 apr. 2025, 10:28, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Transporturi , ? cititori
Renaște un punct strategic al transporturilor. Investiția care va schimba soarta unui oraș
Foto: viata-libera.ro

Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile” vrea să investească 123,21 milioane lei, inclusiv TVA, în modernizarea fronturilor de aşteptare la Portul Medgidia. Un proiect de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii a fost publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Durata de execuţie a investiţiei este de 12 luni.

Urmare a studiului de fezabilitate realizat de ACN pentru modernizarea fronturilor de aşteptare (amonte şi aval) de portul Medgidia, valoarea lucrărilor este estimată la 123.213.000 lei cu TVA. Durata de execuţie a investiţiei este de 12 luni. Investiţia este inclusă în cadrul proiectului transnaţional FAIRway Danube II, finanţat prin Mecanismul de Interconectare al Europei, contract de finanţare 101122575-22-EU-TC-FAIRway Danube II. Astfel, finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se arată în Nota de fundamentare.

La fronturile de aşteptare amonte si aval din gura de intrare în Portul Medgidia se efectuează numai operaţiuni tehnice (desfacere-refacere convoaie) şi nu de încărcare-descărcare. La aceste fronturi poate acosta orice tip de navă admisă pe canal.

Datorită stării tehnice precare, la ora actuală nu mai este posibilă acostarea în condiţii de siguranţă a convoaielor de barje ce au ca destinaţie de operare a mărfurilor în portul Medgidia sau acostarea în condiţii de siguranţă a navelor in tranzit catre portul Constanta în cazul în care navigaţia pe canal este închisă din motive meteorologice”, se arată în raportul asupra stării tehnice.

În anul 2024 s-a efectuat o expertiză tehnică la aceste construcţii şi amenajări hidrotehnice, expertiză care a recomandat repararea avariilor şi degradărilor constatate pentru a reda fronturilor de aşteptare funcţionalitatea necesară.

Lucrările sunt necesare, în principal, la suprastructura şi infrastructura Duc D’Albilor avariaţi, pasarela pietonală din lungul fronturilor de acostare, pasarela pietonală de legătură cu malul, amortizorii de acostare, bolarzii, balustrada, scările de pe paramentul Duc D’Albilor şi asigurarea adâncimilor de navigaţie în faţa fronturilor de aşteptare, prevederea iluminatului la fronturile de aşteptare, a alimentării cu energie electrică a navelor ce acostează şi a unei împrejmuiri la frontul amonte pentru securizarea acestuia”, mai arată proiectul.