Rubio nu va participa la discuțiile despre Ucraina de la Londra, după ce Zelenski a respins un detaliu-cheie al propunerii SUA

Publicat: 23 apr. 2025, 10:37, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
Rubio nu va participa la discuțiile despre Ucraina de la Londra, după ce Zelenski a respins un detaliu-cheie al propunerii SUA

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, nu va participa la discuțiile de miercuri de la Londra, menite să contribuie la încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât Kievul a semnalat că va respinge un punct esențial al propunerii administrației Trump pentru a pune capăt conflictului care durează de trei ani.

Rubio, absent

Rubio era așteptat să ia parte la discuțiile cu oficiali din Ucraina, Regatul Unit și Europa, însă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a anunțat marți că el nu va mai participa din cauza unor „probleme logistice”, relatează CNN.

În locul său, SUA va fi reprezentată de Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a precizat Bruce. Discuțiile vin în continuarea unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută la Paris, unde oficiali din SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au analizat un cadru propus de SUA pentru un acord de încetare a focului.

Propunerea include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova în 2014, potrivit unui oficial familiarizat cu propunerea, citat de CNN. Aceasta ar presupune, de asemenea, instituirea unei încetări a focului de-a lungul liniilor actuale ale frontului.

Orice măsură de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar însemna o răsturnare a politicii externe a SUA din ultimul deceniu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că este deschis discuțiilor cu Rusia, dar că Ucraina nu va accepta un acord care să recunoască controlul Moscovei asupra Crimeei.

„Ucraina nu va recunoaște legal ocupația Crimeei”, le-a spus el reporterilor. „Nu avem ce discuta. Este împotriva constituției noastre.”

Rubio a scris pe X că a avut o „conversație productivă” cu ministrul de externe britanic, David Lammy, gazda întâlnirii de miercuri, și că „așteaptă cu interes să continue discuțiile” cu Regatul Unit și Ucraina la un moment ulterior.

Între timp, războiul a reizbucnit cu forță în această săptămână, după un armistițiu surpriză în weekendul de Paște, despre care ambele părți s-au acuzat reciproc că l-au încălcat.

Miercuri, autoritățile ucrainene au anunțat că nouă persoane au fost ucise și cel puțin 30 rănite când o dronă rusească a lovit un autobuz care transporta muncitori, în apropiere de orașul Marhanets, în regiunea Dnipropetrovsk.

Garda Națională a Rusiei a anunțat că a distrus 17 drone ucrainene în cursul nopții, potrivit agenției de stat TASS.

Discuții dificile

Discuțiile de la Londra au loc pe fondul exprimării publice de nemulțumiri din partea oficialilor americani legate de lipsa progresului în stoparea războiului.

Trump a declarat că SUA va continua negocierile doar dacă va vedea „o dorință reală de a pune capăt conflictului” din partea ambelor tabere, după ce Rubio a avertizat săptămâna trecută că Washingtonul ar putea renunța la eforturile de mediere dacă nu vor exista semne de progres.

Cadrul general al propunerii a fost prezentat ambelor părți, au spus Rubio și Departamentul de Stat, pentru a evalua dacă diferențele pot fi reduse într-un interval scurt. Există încă aspecte care trebuie completate, iar SUA intenționează să colaboreze cu europenii și ucrainenii pentru finalizarea acestora în această săptămână, a declarat un oficial pentru CNN.

Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, este așteptat să călătorească săptămâna aceasta la Moscova pentru a continua negocierile cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat marți Casa Albă. Kremlinul a confirmat vizita lui Witkoff, dar nu a oferit detalii suplimentare, conform presei de stat ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat marți că negocierile „se îndreaptă, sperăm, în direcția corectă” și a refuzat să comenteze ce ar însemna, concret, o eventuală retragere a SUA din eforturile de pace.

Moscova a tergiversat anterior negocierile pentru încetarea focului și a respins o propunere anterioară a SUA privind un armistițiu de 30 de zile, acceptat de Kiev.

Totuși, sub presiunea administrației Trump, Ucraina și Rusia și-au exprimat disponibilitatea de a negocia pentru prima dată în ultimii ani; cele două părți nu au mai purtat discuții directe din primele săptămâni ale invaziei ruse, în 2022.

Luni, Putin a adus în discuție posibilitatea purtării de negocieri directe cu Ucraina privind un armistițiu care să oprească lovirea țintelor civile, dar a spus că este nevoie de discuții suplimentare privind modul de definire a unei astfel de ținte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior declarațiile președintelui rus, afirmând că „(Putin) s-a referit la negocieri și discuții cu partea ucraineană”, a relatat Reuters, citând agenția rusă Interfax.