ANCOM, sesizată de candidaţii la prezidenţiale: O sesizare vizează conţinut potenţial ilegal, iar cealaltă alterarea vizibilităţii pe marile platforme
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/62146786.jpg)
ANCOM investighează două sesizări privind campania electorală online, ce vizează conținut ilegal și alterarea vizibilității pe platforme.
ANCOM a solicitat clarificări
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat miercuri că a primit două sesizări din partea unor actori politici implicați în actuala campanie electorală. Una dintre plângeri vizează un posibil conținut ilegal distribuit online, iar cealaltă face referire la presupusa alterare a vizibilității pe marile platforme digitale.
Conform comunicatului ANCOM, autoritatea a solicitat clarificări din partea reclamanților pentru a putea evalua corect situațiile semnalate. Ulterior, a transmis răspunsurile aferente și a demarat proceduri în conformitate cu atribuțiile legale stabilite prin Regulamentul privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA), în vigoare la nivelul Uniunii Europene.
Pentru cazul privind alterarea vizibilității pe marile platforme, ANCOM a notificat deja platformele vizate, precum și Comisia Europeană. În cealaltă speță, care vizează un posibil conținut ilegal, instituția a precizat că va acționa în funcție de informațiile suplimentare pe care le va primi din partea Biroului Electoral Central (BEC).
ANCOM subliniază că tratează toate sesizările primite cu obiectivitate și promptitudine, indiferent de proveniența acestora. Totodată, menționează că timpul de răspuns din partea reclamanților a variat semnificativ – 24 de ore într-un caz și 74 de ore în celălalt –, dar că autoritatea a tratat ambele sesizări cu aceeași seriozitate și rapiditate.
În comunicatul transmis, ANCOM reiterează că Regulamentul privind serviciile digitale are ca obiectiv principal prevenirea activităților ilegale în mediul online, asigurarea siguranței utilizatorilor și garantarea unui cadru echitabil pentru furnizorii de servicii intermediare. Conform regulamentului, furnizorii pot fi notificați cu privire la conținuturi sau activități ilegale de către autoritățile competente, cum este ANCOM.
În contextul electoral actual, autoritatea amintește că sesizările privind conținuturi politice neconforme pe platformele online foarte mari trebuie transmise către Biroul Electoral Central.