Paradisul care ucide. Insula pe care nu poţi supravieţui mai mult de 6 ore

Publicat: 24 apr. 2025, 22:44, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Paradisul care ucide. Insula pe care nu poţi supravieţui mai mult de 6 ore
Paradisul care ucide. Insula pe care nu poţi supravieţui mai mult de 6 ore

La aproximativ 35 de kilometri de coasta Braziliei, în apele Atlanticului de Sud, se află o insulă paradisiacă cu un nume portughez – Queimada Grande. Însă frumusețea sa naturală, care te-ar putea face să te gândeşti doar la paradis şi la relaxare, ascunde un pericol letal: este considerată cea mai periculoasă insulă din lume. Supranumită și „Insula Morții”, aceasta este populată de mii de șerpi veninoși, printre care și  „vipera  insulară cu lance” (Bothrops insularis).

Insula pe care nu poţi supravieţui mai mult de 6 ore

Specialiștii estimează că insula adăpostește peste 15.000 de șerpi, mulți dintre ei aparținând speciei de viperă insulară cu lance, potrivit heute.at.

Această specie extrem de veninoasă: mușcătura ei poate ucide un adult în doar șase ore. De culoare aurie sau maro deschis, vipera se hrănește în mod obișnuit cu păsări și rozătoare, dar este cunoscută pentru agresivitatea sa.

Oamenii nu au voie pe această insulă, cu 3 excepţii

După ce, la începutul secolului al XX-lea, mai mulți membri ai familiilor care îngrijeau farul insulei au murit în urma mușcăturilor de șarpe, autoritățile braziliene au decis să automatizeze farul și să interzică accesul publicului.

În prezent, numai cercetătorii, zoologii și biologii autorizați au voie să pășească pe insulă și doar pentru a studia populația de șerpi.

Ucigaşii insulei, pe cale de dispariţie şi utilizaţi în scopuri medicale

Paradoxal, în ciuda pericolului pe care îl reprezintă, viperele insulare sunt o specie amenințată cu dispariția.

Populația restrânsă a dus la fenomenul de consangvinizare, iar mulți pui se nasc sterili.

Chiar dacă este extrem de periculos, veninul acestor șerpi a atras atenția lumii medicale: poate cauza coagularea sângelui și embolii, dar în doze controlate este folosit în tratamente pentru afecțiuni cardiovasculare și chiar în terapii oncologice.

Acest potenţial deosebit a dus la dezvoltarea unui adevărat comerț ilegal cu șerpi, alimentând astfel braconajul.