Medicament care oprește reapariția cancerului la sân, aprobat în Marea Britanie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/breast-cancer-freepik.jpg)
Mii de femei din Marea Britanie diagnosticate cu forme timpurii de cancer la sân ar putea beneficia de un nou tratament care oprește reapariția acestuia. Autoritățile britanice au aprobat utilizarea unui medicament inovator care ar putea reduce riscul ca boala să revină, în cazurile cu risc ridicat de recidivă.
O veste bună pentru pacientele cu risc crescut de recidivă
Medicamentul ribociclib, cunoscut sub denumirea comercială Kisqali, va fi disponibil pentru pacientele cu cancer mamar hormon-receptor pozitiv, HER2 negativ. Această formă de cancer are un risc ridicat de recidivă, chiar dacă răspunde bine la tratamentele inițiale.
Ribociclib se va administra în combinație cu terapia hormonală. Acesta va fi prescris în special pacientelor ale căror tumori s-au extins la ganglionii limfatici. Vor avea prioritate cele cu între unu și trei ganglioni limfatici afectați sau cu o tumoare principală de cel puțin 5cm. Pentru pacientele care corespund acestor condiții, tratamentul va fi gratuit prin sistemul public de sănătate.
Potrivit experților, ribociclib acționează prin blocarea unor proteine implicate în diviziunea celulară, încetinind astfel creșterea tumorilor. Se recomandă două pastile de 200 mg pe zi, împreună cu un inhibitor de aromatază. Acesta are rolul de a reduce nivelul de estrogen din corp.
Tratamentul care oprește reapariția cancerului la sân, gratuit doar pentru o parte dintre paciente
Studiile clinice arată că, în combinație cu terapia hormonală, ribociclib poate reduce cu până la 29% riscul ca boala să reapară, față de tratamentul standard. Se estimează că aproximativ 4.000 de paciente ar putea beneficia anual de acest tratament doar în Marea Britanie.
Pacientele cu forme timpurii de cancer, dar fără extindere la ganglioni, nu vor avea deocamdată acces gratuit la acest medicament, din cauza costurilor ridicate. ONG-urile care susțin pacientele afectate de cancerul de sân sunt foarte nemulțumite de această decizie.
“Suntem profund îngrijorați că mii de paciente cu cancer la sân nu vor avea acces la acest tratament vital din cauza neclarităților legate de eficiența costurilor”, a declarant Claire Rowney, directoarea fundației Breast Cancer Now pentru The Guardian.
Deși aprobarea acestui tratament inovator reprezintă un progres important, organizațiile non-profit cer o revizuire rapidă a deciziei. Acestea insistă ca toate pacientele să poată beneficia de tratamentul care oprește reapariția cancerului la sân.