Cronica săptămânii internaționale: Moartea Papei Francisc. Omagiu adus omului care a vrut să construiască „poduri, nu ziduri”.

Publicat: 27 apr. 2025, 08:05, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cronica săptămânii internaționale: Moartea Papei Francisc. Omagiu adus omului care a vrut să construiască „poduri, nu ziduri”.
papa francisc înmormântare

Cronica săptămânii internaționale: Papa Francisc. Moartea și funeraliile sale. Omagiu adus unui om care a vrut să construiască „poduri, nu ziduri”.

Papa Francisc a fost înmormântat la Santa Maria Maggiore. Retrăiți ceremonia

Aproximativ 250.000 de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru pentru un ultim rămas bun de la Suveranul Pontif, Papa Francisc, sâmbătă, 26 aprilie.

Papa a murit luni, 21 aprilie. Sâmbătă, 26 aprilie, i s-a oferit o înmormântare grandioasă și politică, în mijlocul fervorii populare din Piața Sfântul Petru. Aici s-au adunat aproximativ 250.000 de credincioși, cincizeci de șefi de stat, dar și capete încoronate.

Pe lângă credincioșii din întreaga lume, la Roma a avut loc defilarea șefilor de stat și de guvern. Printre cei prezenți s-au numărat Donald Trump, Emmanuel Macron, Javier Milei și Volodimir Zelenski.

Liturghia, cu ritualul său foarte solemn, a început la ora 10 dimineața și s-a încheiat la scurt timp după prânz în cadrul maiestuos al Pieței Sfântul Petru.

Omilie politică?

„Gesturile” și „exortările” Papei Francisc „în favoarea refugiaților și a persoanelor strămutate sunt nenumărate”, a remarcat sâmbătă, în aplauzele mulțimii, cardinalul Giovanni Battista Re, în omilia rostită în timpul funeraliilor iezuitului argentinian din Piața Sfântul Petru.

„Insistența sa de a lucra pentru săraci a fost, de asemenea, constantă”, a adăugat el, subliniind că a fost „semnificativ faptul că prima călătorie a Papei Francisc a fost la Lampedusa, o insulă care simbolizează tragedia emigrării cu mii de oameni înecați pe mare”.

Sfârșitul ceremoniei

S-a parcurs un traseu de 4 kilometri. Papa Francisc a fost transportat într-un jeep decapotabil la locul său de veci, Bazilica Sfânta Maria Mare, un centru al iezuitismului, unde Francisc a fost primul care a preluat funcția papală.

O fotografie istorică

Fotografia este frapantă, gesturile lor sunt mai puțin ambigue decât în ​​timpul ultimei lor întâlniri, de la sfârșitul lunii februarie, la Washington. Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut un schimb de replici față în față timp de cincisprezece minute în marja ceremoniilor pentru înmormântarea Papei Francisc.

Instagram Liberation

 

Înmormântarea Papei Francisc: După întâlnirea cu Trump, Zelenski vorbește despre o „întâlnire simbolică ce ar putea deveni istorică”

La două luni după teribila lor întâlnire de la Casa Albă, președinții Ucrainei și Americii s-au revăzut. Volodimir Zelenski, care a ajuns la Roma, s-a întâlnit cu omologul său Donald Trump la înmormântarea Papei, sâmbătă, 26 aprilie.

Cei doi șefi de Stat au avut un scurt schimb de replici, „față în față, și au avut o discuție foarte productivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Steve Cheung.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris ulterior că speră la „rezultate” după întâlnirea sa „simbolică” cu Donald Trump, în timpul căreia a explicat că a cerut din nou „un armistițiu total și necondiționat”. „O întâlnire foarte simbolică, care ar putea deveni istorică dacă obținem rezultate comune”, a subliniat el.

Benjamin Netanyahu a rupt tăcerea

După o lungă tăcere, Benjamin Netanyahu a transmis, în sfârșit, condoleanțe din partea Israelului, Bisericii Catolice.
În ciuda profundelor dezacorduri dintre șeful guvernului statului ebraic și episcopul Romei, Benjamin Netanyahu a prezentat, la câteva zile după moartea lui Francisc, omagiile aduse de Israel catolicilor.

O reacție pe cât de sobră, pe atât de târzie.

Benjamin Netanyahu a transmis condoleanțe într-o postare publicată pe X.

Statul Israel își exprimă cele mai sincere condoleanțe Bisericii Catolice și comunității catolice din întreaga lume pentru moartea Papei Francisc. «Odihnească-se în pace»”, a scris șeful guvernului joi seara, 24 aprilie, într-un mesaj în limba engleză pe contul de cabinet al prim-ministrului.

Moartea Papei Francisc a provocat puține reacții în Israel

Președintele Isaac Herzog a fost inițial singurul oficial care a transmis condoleanțe. Șeful statului a fost unul dintre primii demnitari din lume care au reacționat luni la moartea Papei, salutându-l pe „un om cu o credință profundă și o compasiune nesfârșită”.

În Ucraina, Kievul a fost bombardat în ritmul negocierilor ruso-americane

În timp ce Casa Albă încearcă să impună planul său de pace Ucrainei, cel puțin doisprezece civili au fost uciși și 90 răniți joi, 24 aprilie, în timpul unui atac aerian rusesc asupra capitalei țării.

Există coincidențe care nu pot fi ignorate, spun analiștii politici. În ultimele zile, ceasurile din Moscova și Washington s-au sincronizat.

Miercuri, 24 aprilie, este ziua aleasă de Donald Trump pentru a lansa un nou atac împotriva lui Volodimir Zelenski, acuzându-l pe acesta din urmă de „remarci incendiare”. Greșeala lui Zelenski: reafirmarea faptului că „Crimeea este ucraineană” și că Ucraina nu va recunoaște teritoriile sale ocupate ca fiind rusești.

La scurt timp după miezul nopții, ora Ucrainei, Trump și-a ocupat locul în Biroul Oval pentru o conferință de presă despre China și Ucraina. Cu cronometrul în mână, la mai puțin de trei secunde de la începerea transmisiunii în direct, sirenele au început să urle în capitala Ucrainei. Zeci de rachete și drone kamikaze vin spre orașe, în frunte cu Kievul și se produc primele explozii.

Rachetă de fabricație nord-coreeană?

În timp ce armata rusă este acuzată de Ucraina că a lansat 70 de rachete și 145 de drone în noaptea de miercuri, 23, spre joi, 24 aprilie, președintele ucrainean a arătat cu degetul spre o rachetă de fabricație nord-coreeană.

Numai numărul morților din capitală, unul dintre cele mai mari din ultimele luni, este probabil să crească pe măsură ce cadavrele sunt scoase de sub dărâmături. Sunt 90 de răniți, conform celui mai recent bilanț al serviciilor de urgență.

În urma atacului, Londra a denunțat o „baie de sânge comisă de Putin” și noi scene „șocante”. UE a văzut în aceasta o dovadă că Moscova era „principalul obstacol în calea păcii”, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a întrerupt imediat vizita în Africa de Sud.

„O să murim în seara asta?” În Fâșia Gaza, viața de zi cu zi a palestinienilor sub bombe

Atacuri neîncetate, case distruse, dificultăți de acces la hrană, apă și asistență medicală… La un an și jumătate de la începerea ofensivei israeliene, locuitorii enclavei palestiniene își descriu viața de zi cu zi în „Libération”.

Cei 2 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza sunt încă prinși în capcană. Ofensiva militară israeliană, pe care mai multe organizații pentru drepturile omului, precum Amnesty International și Human Rights Watch, au descris-o drept „genocid”, are loc cu ușile închise: Israelul interzice jurnaliștilor să intre și să lucreze aici.

Un apel pentru „restabilirea imediată a unui flux rapid și nestingherit de ajutor umanitar către Gaza pentru a satisface nevoile tuturor civililor” a fost lansat miercuri, 23 aprilie, de miniștrii de externe francez, britanic și german, îndemnând Israelul să „înceteze această blocadă intolerabilă”.

Niciun ajutor umanitar nu a ajuns la populația din Gaza, aflată sub focul israelian de când armistițiul a fost încălcat pe 18 martie

„Peste noapte, cele mai mari temeri ale noastre s-au adeverit”, a declarat Tom Fletcher, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgență, în fața Consiliului de Securitate.

Cu o zi înainte, o duzină de ONG-uri au remarcat un „colaps total” al ajutorului în enclava palestiniană, susținând că sunt martorii „unui dintre cele mai grave eșecuri umanitare ale generației noastre”.

În Turcia, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade a lovit Istanbulul

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a lovit Istanbulul miercuri, 23 aprilie, dar nu a provocat victime, potrivit autorităților turce.

Potrivit Agenției Naționale pentru Gestionarea Dezastrelor (AFAD) și ministrului de Interne, Ali Yerlikaya, „un cutremur cu magnitudinea de 6,2 s-a produs în largul coastei orașului Silivri, în Marea Marmara”, cu puțin înainte de ora 13:00.

Apoi, cel puțin două cutremure, la interval de câteva secunde una de cealaltă, au fost resimțite puternic în toate cartierele Instanbulului, care are 16 milioane de locuitori. Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ) a declarat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 km. Mii de oameni s-au repezit în stradă, panicați.

Luni, 21 aprilie, decesul Papei Francisc este anunțat

Inima sa a cedat în urma unui accident vascular cerebral care i-a provocat comă și insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, conform certificatului său de deces publicat luni seară de Vatican, care a dezvăluit și că suferea de diabet.

„Decesul a fost confirmat prin electrocardiogramă”, se arată în document, semnat de directorul Departamentului de Sănătate și Igienă al Vaticanului, profesorul Andrea Arcangeli.

„Certific că Sanctitatea Sa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), născut la Buenos Aires (Argentina) pe 17 decembrie 1936, rezident al Cetății Vaticanului, cetățean al Vaticanului, a decedat la 21 aprilie 2025, la ora 7:35, în apartamentul său de la Reședința Santa Marta”, a scris oficialul medical.

Cauzele decesului au fost: „accident vascular cerebral”, „comă” și „insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă”, precizează profesorul în document, care menționează și problemele de sănătate ale Sfântului Părinte: „Episod anterior de insuficiență respiratorie acută în pneumonie multimicrobiană bilaterală – Bronșiectazie multiplă – Hipertensiune arterială – Diabet zaharat de tip II”.